En minimalistisk udfordring

De senere år, har mit syn på forbrug markant ændret sig. Det gik pludselig op for mig, at meget af det jeg ejede, var noget jeg enten ikke brugte eller noget jeg ikke brød mig om. Det blev stående, eftersom det altid havde blevet stående og den eneste funktion det efter hånden havde, var at ‘sluge min energi’. Det var på det tidspunkt, jeg gik i gang med den store oprydning her hjemme. Jeg er langt fra færdig, det er jo nærmest et helt liv jeg har brugt på at samle ting, men jeg er gået i gang. Målet er, at jeg en dag kun vil omgive mig med ting som på en eller anden måde har en betydning for mig (for os); praktisk eller følelsesmæssig.

Jeg kan så tydelig mærke at det gør noget godt ved mig, at få ryddet op omkring mig. Det giver mig en masse ny energi. Samtidig med at jeg rydder op og smider ud, er jeg forsigtig med at samle på mig nyt. Jeg køber kun ting, som jeg har brug for, eller ting som jeg ved, vil give mig glæde.

Det med at planlægge mine indkøb, har resulteret i mange små sidegevinster. Jeg overvejer f.eks. altid nøje om et nyt stykke tøj, vil passe sammen med det, som i forvejen hænger i min garderobe. Jeg overvejer også, om det er noget jeg har brug for og noget jeg vil bruge. Dette gælder også det tøj jeg køber i genbrug, simpelthen fordi jeg ikke gider have tøj hængende, som ikke bliver brugt! Det har gjort en stor forskel og det er i dag sjældent jeg føler, jeg ikke har noget at tage på. En følelse som tidligere ofte kom over mig, selv om jeg den gang havde betydelig mere tøj.

Den store oprydning gik jeg i gang med efter at have læst en bog om oprydning sidste forår. Jeg holdt en pause over sommeren, og tog fat i projektet igen til efteråret. Jeg har endnu en gang mistet takten lidt, så når jeg faldt over denne udfordring på de sociale medier, besluttede jeg mig for at hoppe på vognen, for at komme videre med projektet.

Udfordringen går ud på, at man hver dag i en måneds tid, smider noget ud (eller endnu bedre sender til genbrug). Dag 1 sender man en enkelt ting videre. Dag 2, skal man finde to ting og den tredje dag tre ting, osv. Jeg regner med at starte på onsdag d. 1 marts for at nemmere huske hvor langt jeg er kommet. Hvis jeg gennefører udfordringen, har jeg i slutningen af måneden gjort mig af med ikke mindre end 496 overflødige og energislugende ting.

Måske lyder det som om det skulle være svært at finde så mange ting, men tænk lidt over det. Mon ikke du har noget tøj, makeup, neglelak, sengetøj, håndklæder, køkkenting, kogebøger, blomsterkrukker, tidsskrifter, krydderier, kuglepenne eller en rodeskuf der godt kunne trænge til en oprydning?

Når jeg gik i gang med oprydningen her hjemme, var det virkelig en øjneåbner for, hvor meget vi har gemt, bare for at gemme. Køkkenskufferne for eksempel, var til halvdelen fyldt op med ting vi faktisk ikke brugte. At få ryddet op gav en masse luft, i selve skuffen men også mentalt. Pludselig kunne vi med lethed finde det, vi skulle bruge. Skabene gemte på gammelt porcelæn jeg en gang arvet (og aldrig brugte), gaver jeg ikke kunne lide og andre ting der hverken fyldte en praktisk funktion eller gav mig glæde på anden måde.

På hashtagget #minsgame på Instragram kan du få mere inspiration til hvor du kan rydde op. Måske blandt alle dine apps på telefonen eller i din mailboks? Eller måske er der et garnlager, der trænger til en oprydning? Bøger og kompendier fra studietiden? Eller gamle julekort? Hvis jeg kender mig selv ret, vil jeg ikke kunne holde mig til de 496 ting. Når jeg får startet på sådan noget, er jeg svær at stoppe. Men det gør jo ikke noget :)

Lidt længere frem til foråret, når det er blevet lidt varmere, går vi i gang med den store oprydning på loftet. Jeg vil tro, at 90% af det vi gemmer på der oppe, ryger til genbrug! Men nu går jeg i første omgang i gang med denne udfordring om et par dage. Nogen der hænger på? :)

P.s. Project Handmade og Living with less, er to danske blogs med inspirerende læsning at hente I forhold til at leve minimalistisk.

12 comments

 1. Dorte says:

  Andre måder at komme lidt til bunds, men dog en lidt mere drastiske metode er a) sæt dit hus til salg – kræver utrolig meget oprydning. Konstant.:-) eller b) ryd en etage eller et eller flere rum fuldstændigt. Utroligt hvad man finder undervejs i processen. Vi havde eksempelvis de 496 genstande alene i VHS bånd :-). god fornøjelse med projektet. Det er godt at komme lidt i bund med gemmerne.

  • Aargang73 says:

   Uh, Dorte, sælge mit hus, er jeg nok ikke helt klar til. Men jeg ved godt, det er en supereffektiv måde at få ryddet ud på! Sidste gang jeg ryddede op sådan rigtig, tog jeg det i kategorier. Det var nemmere at få overblik over, hvad man egentlig havde af f.eks. bøger eller bukser på den måde. Når vi snart rydder loftet, ved jeg at vi vil finde både VHS, kasettebånd og LP-plader :-)

 2. Nana says:

  Ja, jeg plejer at benytte Dortes første metode, og den er virkelig effektiv :-) Bortset fra det har jeg altid elsket at smide ud (sælge, forære væk). Jeg er ikke nogen samler, for jeg bliver – som du beskriver – helt tung af at slæbe rundt på ting og sager jeg ikke har brug for. Jeg anskaffer også færre ting end jeg gjorde som yngre, men her er der stadig rum for forbedring ;-)
  God tirsdag til dig!

  • Aargang73 says:

   Nana, mit problem er nok at jeg har været en samler og elendig til at smide ud. Knytter mig til ting. Men med årene er det som om det går lidt nemmere. Det er virkelig en energidræber at omgive sig med ting man ikke bruger, og bare det, er en motivationsfaktor for mig lige nu. Jeg er faktisk blevet ret god til at ikke anskaffe en masse nyt ;)

  • Aargang73 says:

   Når man går i krig med sådan en oprydning, Rikke, så kommer det nok bag på de fleste af os, hvor meget vi faktisk ejer! Og hvor lidt af det, vi faktisk bruger… Det ligger lidt i tiden at omgive sig med en masse ting og sager ;)

 3. Pia Trans says:

  Jeg har brugt hele februar på at komme i bund med oprydningen herhjemme, efter 7 måneder hvor mit hus kun fungerede som vasketøjscentral fordi vi rejste (og kom hjem hver 14. dag med snavsetøj…). Jeg startede med 4 dages koncentreret tøj-oprydning, og fortsatte så måneden igennem med 20 minutters oprydning hver dag – og nu mangler jeg kun tre køkkenskuffer, så har jeg været det hele igennem :)

  • Aargang73 says:

   Wow, Pia – 4 dages koncentreret tøj-oprydning. Lad mig gætte, du har/havde meget tøj? ;) Jeg ejer faktisk også enormt meget tøj, og lige tøj, har jeg svært at sende videre. Derfor har jeg et flertal sække med tøj på loftet, hvis en dag… Den dag kommer dog aldrig. De tre køkkenskuffer du mangler, virker nu ret overskueligt. Du er heldig.

 4. Birgitte B says:

  Åh wow – det er noget af en udfordring… må man være med sådan halvt? eller samle op på nogle dage… for marts er ret travl, så jeg kan ikke rydde op hver dag. (i morgen skal jeg f.eks. direkte fra skole og hjem til ex-kollega og kommer så hjem kl. 21,30 – så går jeg altså ikke i gang med at muge ud ;-)
  Men jeg har måske et par sokker, som jeg kan smide ud i morgen?
  Jeg er dog mere tilhænger af løbende at ‘holde skidtet nede’ so to speak… men det er også godt med en påmindelse/fastholdelse engang imellem.
  (undskyld for den rodede kommentar, har været oppe siden kl. 5,30 og kommet hjem fra Odense til tøjvask og rengøring – nu lektier… er meget træt).
  Kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Ja da, Birgitte! Helt, eller halvt eller tre kvart… Hvis du samler 9 ting sammen i morgen har du allerede for de første 4 dage :) Det er helt klart nummer 1 at holde skidtet nede, men det kræver dog, at man først kommer i bund. Du er nok på vej i seng med tanke på det døgn du lige har været igennem – sov godt! :)

 5. /ks says:

  Du er vild! Og ja, jeg kan garanteret godt rykke et par apps, lidt make-up, garnnøgler, køkkenudstyr m.m. ud. Så det vil jeg gøre. Nu. Tak for inspiration.

  • Aargang73 says:

   Vild – det kan jeg godt lide :) Ja, mon ikke du kan finde lidt at smide ud. Fortæl gerne hvordan det går, så kan vi inspirere hinanden lidt. Held og lykke med oprydningen! ♡

Skriv et svar