Svenske madklassikere – #5 Pannkakstårta

Pannkakstårta

Så når jeg at dele månedens svenske opskrift, lige før februar går over i marts. Det er måske for meget at kalde det en ‘opskrift’… Jeg faldt over et indlæg på Fnulans blog for et par uger siden og det gav mig den der følelse af; nå jo!!

Jeg havde glemt alt om Pannkakstårta! Jeg tror faktisk ikke, at jeg en eneste gang har lavet det til mine egne børn. Så det betyder at det i hvert fald er 20 år siden jeg selv sidst fik det!

Når jeg var barn, lavede min mor pandekager til aftensmad en gang imellem. Det var oftest når min far ikke var hjemme, da pandekager ifølge ham, ikke var rigtig mad. (Og han havde jo nok ret, der er ikke meget ernæring i pandekager med syltetøj 😉 ) En gang imellem gjorde min mor et festmåltid ud af pandekagerne og serverede dem som ‘tårta’; pannkakstårta.

Min mand er ret flink til at lave pandekager til vores børn som lidt ekstra luksus-morgenmad en gang imellem. Typisk hvis vi er i sommerhus eller har ferie. Så pandekager er drengene her hjemme ikke blevet snydt på, men pannkakstårta, er de blevet godt og grundigt snydt på! Indtil nu.

Denne “opskrift” smager godt som dessert eller som noget lækkert en søndag eftermiddag.

Opskrift Pannkakstårta

 • Pandekager
 • Syltetøj (hindbær, jordbær, blåbær eller hvad man bedst kan lide)
 • 2,5 dl piskefløde

Der er mange pandekage-opskrifter at hente på nettet, og måske har I allerede fundet jeres favorit. Jeg laver dem på følgende måde:

 • 2,5 dl hvedemel
 • 0,5 tsk. salt
 • 6 dl mælk
 • 3 æg

Bland mel og salt godt sammen. Tilsæt først halvdelen af mælken for at undgå klumper og derefter resten af mælken og de tre æg. Pisk til dejen er glat. Jeg bruger en klat smør til at stege den første pandekage, derefter går det fint uden.

Når pandekagerne er færdige skal man lige lade dem køle lidt af før man laver tårtan (lagkagen). Og så er det ikke sværere end at lægge pandekager, syltetøj og den piskede fløde på skift. Det smager vildt lækkert, men det mætter! Jeg lavede det i ugen sammen med to af drengene. Vi brugte 6 pandekager, syltetøj og 2,5 dl fløde. Vi kunne kun spise halvdelen. Hvis ikke man kan spise op, holder den i hvert fald en dag eller to i køleskabet.

Ifølge sikker (?), dansk kilde, spiser man ikke pandekager som lagkage i Danmark. Har kilden ret? 🙂

Flere svenske opskrifter på bloggen:

13 comments

 1. Pia Trans says:

  Ja, jeg vil mene at din kilde har ret. Jeg har godt nok lavet pandekagekage med mine børn, men det var fordi vi læste om den i Findusbøgerne, som jo er svenske (og helt vidunderlige. Svenskerne kan bare noget helt særligt med børnebøger!).

  Måske jeg skulle forsøge mig igen – det er jo fantastisk lækkert 🙂

  • Aargang73 says:

   Er det rigtig, Pia, har du lært ‘opskriften’ af Pettson? Den havde jeg ikke lige set komme 🙂 Jeg har læst nogen af Findusbøgerne for mine barn den gang de var små, men kender ikke lige den historie med pannkakstårtan. Og du har ret, der er mange gode, svenske børnebøger.

 2. Mette says:

  Uh, det lyder lækkert:) Manden lavede pandekager her i morges til ungerne og deres overnattene venner:) de har hver haft en kammerat til overnatning.

  • Aargang73 says:

   Manden må være et hit blandt vennerne der hjemme, Mette 🙂 Der luksus i børnehøjde at stå op til en omgang pandekager! Mon ikke vennerne snart kommer på besøg igen 😉

  • Aargang73 says:

   Kan du ikke lide pandekager!? Jeg tror aldrig, at jeg mødt nogen før, der ikke kan lide pandekager 🙂 Tårtan er nok ikke meget ved, hvis ikke man kan lide pandekager, fløde og syltetøj…
   Men jeg er virkelig glad for at du er glad for svenske ord, for de sniger sig ind i bloggen en gang imellem… Nogen gange, uden jeg selv ved det (men bliver gjort opmærksom på det)

  • Aargang73 says:

   Kære Birgitte, meget mere simpel kan den virkelig ikke blive, og jeg er glad for, at du kunne bruge den. Fortæl mig endelig, hvis du på et tidpunkt får den lavet! 🙂

  • Aargang73 says:

   Ha ha KS, ja det hører jeg – lige som Pettson (Peddersen) og Findus. Jeg vidste det ikke selv, men du er nummer to der nævner det, så jeg bliver næsten nødt til at finde den bog med Findus. Gad vide, hvordan han lavede dem…?

 3. Anette says:

  Å det lyder godt, huske ikke at havde fået det når vi besøgte familie i Sverige, men mon ikke vi har…. har fået mange gode kager og desserter der.
  Hmm det må laves en dag.
  ser nogle spændende kombinationer man kan lave…mmm

  • Aargang73 says:

   Kære Anette, med tanke på at jeg ikke har fået det i over 20 år, selv om jeg besøger Sverige flere gange om året, kan det sagtens være, du er blevet snydt 😉 Jeg vil meget gerne høre mere om, hvad du tænker af spændende kombinationer!! ❤️

Skriv et svar