Tre ting jeg gerne vil lære

Vi har nok allesammen noget, vi gerne vil være bedre til. Eller noget vi ønsker at lære. Det kan være et nyt sprog, at lave sund mad, at stå på hænder eller at løse en rubiks-cube.

Heldigvis er der som regel mulighed for at blive bedre til det meste, hvis bare man prioriterer det. Selv har jeg tre ting som bliver ved med at poppe op, tre ting, jeg ønsker at jeg kunne tage mig sammen og lære ordenlig en gang for alle!

At sy, strikke og hækle

Noget jeg virkelig kunne tænke mig at blive sådan rigtig god til, er at både strikke, hækle og sy! Jeg kunne godt tænke mig at fylde garderoben med hjemmesyede kjoler og hjemmestrikkede cardigans. Jeg kunne også godt tænke mig at fylde hjemmet med hjemmelavede puder, tæpper, duge, viskestykker og karklude. Jeg elsker det faktum at det er hjemmelavet og at der er lagt mange kærlige timer i det. Og jeg kan godt lide når ting ikke er masseproduceret men at der kun er en af slagsen. Det bliver så meget mere personligt.

Jeg har et fåtal ting i min garderobe der er hjemmelavet – blandt andet en bluse jeg er rigtig glad for – og jeg har da også hæklet et tæppe. Men hvor har jeg også været igennem mange syprojekter, som er endt i skraldespanden! Og strikkeprojekter der er blevet travlet op igen da det ikke er blevet pænt nok. Et skridt frem og to tilbage – sådan føles det lidt.

Den eneste måde at blive bedre på, er at øve, øve, øve. Jeg ved det godt! Men når et projekt ender i skraldespanden, er det som om lysten aftager lidt og det går lidt tid, før lysten melder sig igen. Men det er en af de ting jeg virkelig vil prioritere nu hvor efteråret nærmer sig. Jeg vil afsætte tid og jeg vil øve mig! Både til at sy, hækle og strikke.

At sætte mål (og følge en plan)

Det med at sætte et mål, lægge en plan for hvordan man når målet og derefter følge denne plan indtil man kommer i mål – hvor svært kan det være?!

Jeg sætter riiiigtig mange mål og laver lige så mange planer, men jeg kan bare ikke overholde dem. Jeg fjumrer rundt og reviderer mine planer og målene laves om gang på gang. Jeg kan ikke en gang lave en plan for dagen, og overholde den. Det er som om der altid er noget der er vigtigere/sjovere/mere relevant der kommer imellem. Det kan være en sms jeg skal svare på, noget vasketøj der pludselig kalder på mig eller en hjemmeside der skal nærstuderes. Og så mister jeg fokus.

Jeg aner ikke hvor mange kalendersystem og lister jeg er startet op, og det er som om jeg finder energi i at starte på ny. Om og om igen. Ny kalender. Ny liste. Ny notesbog. Ny bulletjournal. Ny start. Jeg elsker at planlægge og lave lister, men jeg kan bare ikke finde ud af at overholde dem! DET kunne jeg godt tænke mig at blive bedre til.

Og hvordan bliver man bedre til det? Når jeg læser det jeg skriver, så virker løsningen så solklar; Lav en plan og overhold den dog. Jeg har prøvet det en million gange, men det er vel ikke andet at gøre, end at prøve igen. Eller er der andre løsninger? Hvis du er god til at arbejde efter mål kunne jeg virkelig bruge et par gode råd på vejen!

Meditere

Med tanke på hvor snotforvirret jeg er omkring hvad jeg vil med mit liv (noop – har ikke fundet løsningen endnu), virker det ikke mindre end 100% oplagt at begynde at meditere. Og jeg er begyndt. Mange gange. Men jeg opgiver.

Få ting kan virke så stressende på mig som at sidde i 10 minutter og lave ingenting. Det er noget pjat, jeg ved det godt. Og selvfølgelig kan jeg finde 10 minutter – så travlt har jeg da virkelig heller ikke. Men det er som om det altid passer dårligt og jeg er for rastløs til at sidde stille (hvilket jo blot bekræfter, jeg ville have rigtig godt af at lære meditere).

Jeg har forsøgt med 5 minutter og med 3 minutter bare for at komme i gang. Jeg har downloadet apps, lagt det ind i min kalender og virkelig prioriteret det i perioder. Men lige meget, kan det bare ikke lade sig gøre at få gang i den rutine. Jeg falder fra igen.

Også her handler det jo om at lave en plan og holde fast i den. Og det er jo lige det, jeg ikke er så god til. Så måske skal jeg have styr på det med målsætningen, før jeg sætter et mål om at lære at meditere…

Har du noget, du gerne vil lære eller bliver bedre til?

12 comments

 1. Pia says:

  Jeg kan godt følge dine tanker – er bestemt også bedre til at sætte i gang end til at afslutte :0|
  Jeg tænker, at det er det perfekte tidspunkt at øve dig i at strikke og hækle, for det er nærmest meditation (og så kommer du jo også i mål med meditationen ;0)
  Jeg kan heller ikke finde ud af at sidde stille, men jeg kan finde ud af at gå ture, lue i haven og at strikke, og jeg lytter til dem der siger, at det er lige så godt som meditation ;0)
  Så jeg kan ikke komme med guldkorn, blot fortælle at du ikke er alene :0)

  • Aargang73 says:

   Tak for din opmuntrende kommentar, Pia, altid rart at vide, man ikke er alene ❤️ Heldigvis er jeg også god til at gå lange ture og jeg kan sagtens følge dig i, at det er helt meditativt! Det med at komme i gang med strik i forhold til meditation, var egentlig rigtig godt set 😉 og det vil også betyde, at jeg kan slå to fluer i et smæk! Der ligger en cardigan i min kurv, som jeg startede på den gang jeg selv rejste til Skagen for snart to år siden – den kunne jeg jo strikke videre på!

 2. Karin says:

  Jeg har lært meget på mine snart 60½ års rejse gennem livet.
  Jeg tænker meget på disse ord “Små skridt”, og har oversat den til at passe ind i min hverdag. Altså sætte tempoet ned. Hvis ikke det er indbygget, kan jeg ikke få struktur ind.
  Begreber som multitaske, blækstrutte, mange bolde i luften er blevet skældsord i min verden. De kommer stadig krybende, heldigvis mærker jeg det tidligere og tidligere, så turen tilbage bliver kortere.
  Jeg har et nyt efterår foran mig, hvor mine planer og mål kun ligger i støbeskeen, da der er så meget uvist. Så håber det kommer til at gå op i en højere enhed.
  En måde jeg ved hvordan jeg vil kunne opnå mine mål er, afsætte tid (realistisk tid), er det en opgave og en længere periode, bliver der afsat tid dagligt. Alt andet bliver sat på standby. Altså nu er der fokus på 1 opgave, alt andet må vente.
  Det er en lang rejse, og målet er ikke lige foran mig, jeg kan se lyset, og det er det vigtigste.
  Min jobcoach har lavet en profil på mig, en disc-profil, den er så tydeligt blå. Den blev også lavet på mig lige før jeg for alvor gik ned med stress, og da var gul. Samtidig har hun lavet en mini stress profil på mig, i dag er jeg Fredsdue, og tilbage i 2007, inden jeg brændte helt ud var jeg Papegøje. Denne stress Type forklaring er til at finde på Feminas hjemme side.
  Ved ikke om det var noget der kunne bruges. Vi er langt flere herude, der har det som dig. Pas på du ikke falder så dybt som jeg, med en diagnose, kronisk udbrændthed, fordi multitaske, blæksprutte og mange bolde fyldte så meget, og ikke kendte mig selv, gjorde det jeg troede andre forventede af mig, for at passe ind.

  • Aargang73 says:

   Wow, Karin, det var nok den længste kommentar jeg har fået nogensinde! Jeg er helt med på hvad du skriver, og det er så godt, at du er begyndt at kunne mærke efter og få stoppet et evt. tilbagefald i tid! ❤️ Jeg føler mig egentlig ikke stresset over de projekter jeg har i tankerne, men mangler mere struktur for at få dem på plads. Jeg er så fascineret af dem der sætter et mål og opnår det, og jeg har egentlig lyst at prøve selve processen. Jeg tænker, jeg skal starte med et mindre mål, og give mig selv en ærlig chance at nå det. Jeg har lavet den samme test – jeg blev totalt grøn. Typen der gerne bager kage til kollegaerne 😉 Jeg fandt testen på Feminas hjemmeside – tak! Jeg blev også en Fredsdue ❤️ En grøn fredsdue 🙂

    • Karin says:

     Det er sjovt helt enig. Dog skræmmer det mig, at ens karakter ændre sig så meget, lige før man rammer bunden.
     Bare jeg havde været åben og lyttet til den ændring, der skete.
     Det er derfor jeg deler ud af det der har giver og har givet mig et indblik. Jeg er fra tiden da stress var tabu, hvor det bare var fordi jeg var doven, og ikke gad tage mig sammen.

     • Aargang73 says:

      Åh ja, der er så mange der rammer bunden, før det virkelig virker som en mulighed at vende om. Det er så dejligt – og så vigtig – at du taler om det og deler med af dine erfaringer ❤️

    • Aargang73 says:

     Jeg var nødt til at finde frem til artiklen igen for at finde uglen 😉 Sjovt, det kan jeg egentlig godt forestille mig – af en eller anden grund. Lyder som nogle brugbare egenskaber at have!

 3. Birgitte B says:

  Jeg har gået og summet lidt over dit indlæg her… og først tænke jeg, at det tager 3 måneder før en ny vane er implementeret. Og noget med at kun én ting ad gangen. Og så faldt jeg over dette indlæg: https://www.plantesmilet.dk/laeresaetninger-for-projektmennesker-i-akut-fare-for-mental-nedsmeltning/
  Som jeg ikke ved, om du kan få noget ud af.
  Altså egentlig har jeg ikke nogle råd eller andet. Personligt vil jeg gerne en masse ting, men de er pt. på stand-by for at jeg kan koncentrere mig om mit speciale.
  Kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Hvor er du sød, som ligefrem går rundt og summer over mit indlæg ❤️ og derefter finder ‘a helping hand’ ude i Blogland! Jeg kunne helt sikkert bruge indlægget (!) og kan også rigtig godt genkende mig i meget af det hun skriver omkring alle de projekter! Nogen gange bliver kreative projekter næsten til tvangstanker – som det med den gardin, hun skrev om – og DET er jo ikke meningen. Det du skriver om din egen situation; at du nu fokuserer på og koncentrer dig om dit speciale, det er egentlig spot-on. Det med at fokusere på en ting af gangen i en periode, uanset om det er en uge, en måned eller et par år. Lige nu er vi f.eks. i gang med at male udhænget, og det helt rigtige burde jo være at blive færdig med det, før jeg gik i gang med storrengøring/udrensning af køkkenet. Men ih, hvor er det svært at lade være 🙂

  • Karin says:

   Jeg lurede lige din kommentar.
   Det er et begreb, altså “det tager 3 mdr. at implementerer”, jeg har taget med mig i det “nye liv” efter mit sidste store “hul”.
   Det fungerer fantastisk.
   Tænker ofte over det når jeg hører alle de forskellige nytårsfortsæt der bliver disket op med, eller nu hvor sommerferien er overstået, hvor vi modtager masser af forslag til fritidsaktiviteter begynder.
   Som kronisk udbrændt bruger jeg bare sætningen “Små Skridt” i stedet for. Da det er blevet en livsstil. For jer der gerne vil implementerer nye vaner, kunne det måske også bruges.
   Bare en tanke.

   • Aargang73 says:

    Det er simpelhen så dejligt, at I er nogen der rent faktisk går rundt og lurer på det jeg skriver ❤️ Tak! Det gode råd med 3 måneder, vil jeg tage med mig. Jeg har hørt det før, og er ikke i tvivl om, der er noget om snakken. Nu vil jeg sådan VIRKELIG bruge 3 måneder på at fokusere på planlægning. Ikke for at jeg skal nå så meget, men for at planlægge min tid så godt som muligt så at jeg kan få tid til det jeg gerne vil… Jeg har købt en ny kalender (jo jo, endnu en NY kalender) og jer er ikke i tvivl om, at den vil gøre hele forskellen. Watch me! 😉

Skriv et svar