Madpakkemandag – tortilla a la española

tortilla

Seks år boede vi i Spanien – i tre forskellige byer. Det var når de to store drenge var små, så de har delvis vokset op med den spanske kultur. Specielt den ældste har stadig stærke bånd til landet og føler sig meget som hjemme, når vi er på besøg. Der kan være lyd eller dufter som han ikke rigtig kan placere, men som føles meget bekendte. Min mand og jeg har efter disse år et helt specielt forhold til Spanien og det er skønt at kunne dele denne begejstring med børnene. Vi prioriterer ofte at holde vores ferie forskellige steder i Spanien og vi forsøger at holde fast i nogle af de spanske traditioner her hjemme i forhold til f.eks. mad og musik. Og sproget så klart.

Den første by vi boede i var et lille hul et sted mellem Madrid og Zaragoza. ‘La Almunia de doña Godina’. Det startede lidt skidt for mit vedkommende da min mand arbejdede enormt meget og jeg var alene en stor del af tiden. Jeg følte mig meget ensom. Det blev bedre når jeg fik min første søn. Han holdt mig beskæftiget både dag og nat. Det blev også meget bedre efter at jeg samlet mod til mig og spurgt den søde salgsassistent i den lokale Isenkram-butik, om ikke vi kunne gå en tur sammen en dag. Det blev starten på en lang og helt speciel venskab.

På nettet er der mange danske opskrifter på ’spansk æggekage’, men Monica lærte mig at lave tortilla på den spanske måde. Ikke noget ondt sagt om de danske opskrifter, men den ægte spanske tortilla smager ifølge mig bare bedre. Der skal rå kartofler til og der skal olivenolie i. Meget olivenolie.

Tortillaen kan spises både til frokost og brunch, eller som i dette tilfælde, som en ‘bocadillo’ i madpakken. Den kan også spises både lun og kold, så mulighederne er mange.

tortilla

Ingredienser

  • 1½ kg kartofler
  • 2 store gule løg
  • 1½ dl olivenolie
  • 5 æg
  • ½ tsk salt

Sådan laver du en tortilla

Skrald kartofler og løg og skær dem i tynde skiver. Hæld skiverne i en skål og bland dem med 1 dl olivenolie.

Hæld den resterende olivenolie på en stegpande og steg kartofler og løg på meget svag varme indtil kartoflerne er møre.

Hæld kartoflerne af i en si og gem olien der evt. drypper fra. Pisk æggene let sammen, tilsæt kartofler og løg samt salt. Hæld olien tilbage i stegepanden – komplettere evt. med lidt ekstra. Hæld blandingen i og steg på meget svag varme.

Når æggene næsten har stivnet på toppen, vender du tortillaen med hjælp af en tallerken og steger også den anden side. Farven skal være gyldenbrun.

At lave tortilla er ikke svært, men man skal have lidt tålmodighed. Man kan ikke påskynde processen gennem at skrue op for varmen – så kommer tortillaen til at smage for meget af stegt æg. Man må heller ikke tage kartoflerne af før de er bløde, det er virkelig synd for smagen hvis kartoflerne ikke er gennemstegte.

I Spanien spiser man ‘bocadillo de tortilla’ på en meget simpel måde. Man deler en tomat i to og smører brødet med tomaten og lægger et par skiver tortilla i. Dette kræver at man har en moden tomat der virkelig smager af noget. I dag har jeg lavet en ægte, spansk tortilla men serveret den som en dansk sandwich med skivet tomat og frisk spinat. Det smager nu også lækkert!

4 comments

  1. Anja says:

    Uhm, den ser god ud! Elsker Tortillas og denne ægte spanske udgave må bestemt afprøves. Spændende med et spansk indslag på bloggen :)

    • Aargang73 says:

      Ja, bestemt, Anja. Du skal da prøve det. Husk at tage den med ro, det tager lidt tid, men den passer stort set sig selv.

  2. Karin says:

    Der er mange spanske retter der rammer plet. Dog er det fra charterferier, jeg har fået det med hjem, ikke helt lokalt mad.
    Dog har jeg det lidt svært med for meget olie, har fået nogle tortilla hvor de svømmer, men din ser ikke ud til at olien flyder over.
    Gemmer lige opskriften. Tusind tak

    • Aargang73 says:

      Nej, du har ret, Karin. Den spanske mad fra charterferie, er desværre ikke den bedste spanske mad. Jeg bryder mig heller ikke om når tortillaen svømmer i fedt, og jeg bryder mig heller ikke om at spise dem, når ikke de er helt gennemstegt. Den her kan du rolig prøve. Selv om der med danske mål er meget olie i denne opskrift, smager den ikke af det. Og du må ikke prøve på at spare på det, så bliver den heller ikke helt som den skal ;)

Skriv et svar