The new plan is; there IS no plan

Som person er jeg meget struktureret. Jeg elsker lister, at planlægge og jeg fungerer generelt bedst, hvis jeg har en plan at holde mig til. Jeg har i de meste af mit liv lavet madplaner og tilhørende indkøbslister. Jeg har slavisk lavet mad efter opskrifter og sjældent afveget fra disse opskrifter. Hvis der stod rødt løg i opskriften og jeg kun havde gul, kunne jeg godt finde på at køre efter et rødt løg (det behøver I ikke at kommentere på… ;).

Jeg synes normalt, at det med maden fylder meget, både praktisk og mentalt. Jeg kan godt lide at lave mad, men den der følelse af never-endig-story, kan godt blive for meget nogen gang. Og den der følelse af at der ingen udvej er, gør det ikke ligefrem bedre. (Vi henter meget sjældent en pizza ved den lokale, da vi både synes det er for dyrt og at købepizza ikke smager ret godt).

Siden vi kom hjem fra rejsen, har jeg lavet en totaldrejning hvad lister og planer angår! Ikke bevidst, det er bare blevet sådan. Jeg bruger pludselig hverken madplaner eller indkøbssedler. Jeg bruger heller ikke opskrifter, men udgår fra det vi har her hjemme (mindre madspild). Det er lidt mærkeligt, at jeg pludselig fungerer bedre uden planer, lister og opskrifter!

Som det er lige nu, tager jeg som regel ned i den lokale Rema om mandagen og går ’hele runden’. På den måde kommer jeg igennem samtlige hylder og kommer til at huske det vi mangler, når jeg får øje på det. Jeg køber godt ind med mælk, yoghurt, ris og pasta og andre basisprodukter – alt det som vi bruger til daglig. Og så køber jeg kød og frugt & grønt ind efter hvad som er på tilbud lige denne uge og hvis der er noget der er på ekstra godt tilbud, køber jeg lidt ekstra af det til fryseren.

Jeg føler , at ‘den nye måde’ giver en masse mental frihed og at jeg sparer både tid og penge. Jeg bruger ikke tid på at lave listerne eller på at finde opskrifter der passer ind for ugen. Jeg bruger også meget mindre tid i køkkenet, da maden jeg laver er nem og lige til. Jeg får brugt rester fra dagen før og de grøntsager der trænger til at blive brugt. Jeg får udløb for min kreativitet og indtil videre, er det lykkes mig at svinge en hel del lækre retter sammen. Med lidt rød eller grøn karry, kokosmælk, soyasauce, sweet chili og/eller sambal oelek kan man komme langt. Eller timian.

Måske går jeg en dag tilbage til mine lister og mine planer. Højst sandsynlig da jeg jo i grund og bund er et ’liste-menneske’. Men lige nu fungerer dette bare godt ind i mit liv, da jeg lige nu har brug for tid og luft til så meget andet, end at stå i køkkenet og rende i Rema.

This entry was posted in Hverdag.

10 comments

 1. Catarina says:

  Vi har en stort spisekammer og har haft det de sidste mange mange år. Og når en tager det sidste derude, skrives det på indkøbslisten, så her fungere lister fint og mad, det laves ofte på slump og når jeg bager, laver jeg mange variationer af nogle opskrifter som ofte kommer til mig i drømme. 😀

  • Aargang73 says:

   Luksus med stort spisekammer og luksus at få nye opskrifter serveret i sine drømme! 😉 Uanset om opskrifterne kommer til en i sovende eller vågent tilstand, så er det da lidt sjovt at lave mad på fri hånd!

 2. Birgitte B says:

  Ha sjovt, jeg har lige talt med en studiekammerat i går, som fortalte at de også gjorde sådan hjemme hos hende. Jeg duer ikke til at skulle stå på dagen og ‘opfinde’ noget, men jeg går nu heller ikke slavisk efter opskrifter. Jeg kan godt ‘bikse noget sammen’, men jeg vil helst have en plan til de uger, hvor ungerne er hjemme. Kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Sjovt, så er vi i hvert fald to der løser middagen på den hovsa-måde! 🙂 Jeg har tit en form for idé om hvad jeg skal lave, men udgår fra hvad jeg har, og ikke fra en opskrift. Oplever også at vi får spist lidt mere forskelligt af grøntsager, da jeg i første omgang vælger det, som er på tilbud lige denne uge.

 3. Mette says:

  Jeg er en klaphat til opskrifter, vil helst bare bruge hvad vi har og smager godt sammen. Vi spisser meget grønt og frugt men elsker også take away når jeg er doven, eller som i går hvor der var en lille rest grøntsager med pasta og de andre ville have toasted sandwiches. Onsdage er fodbold og Spring dage så det skal være nemt. Vi spiser tit rester og elsker det:)

  • Aargang73 says:

   Min mand laver heller ALDRIG mad efter opskrift og vi har derfor virkelig været hinandens modsætninger når det kommer til madlavning! Jeg kan godt lide at lave mad efter opskrifter, da de får mig at prøve nye smager, krydderier og sammensætninger. Men lige nu, lige pludselig, gider jeg det bare ikke. Oh, kender godt de dage hvor det knapt nok er tid til at lave aftensmad, så er nemme løsninger eller rester fantastisk!

 4. /ks says:

  Sikke en kovending. Vildt spændende.
  Generelt er jeg også til lister – primært huskelister. Men mad, opskrifter og den slags har ingen interesse. Så jeg har altid gjort som du beskriver herover. Rester, tilbud og spontanitet bestemmer vores aftensmad.
  Du må lige holde os opdateret på hvordan det går 😉

  • Aargang73 says:

   Kovending, det er lige det, det er KS 🙂 og det er sjovt at man pludselig kan trives så godt med så meget spontanitet, når man før ikke kunne leve uden lister og planer. Indtil videre holder jeg fast i denne metode, nu må vi se om jeg går tilbage til den gamle måde på et tidspunkt. Jeg skal nok holde dig/jer opdateret 🙂

Skriv et svar