Svenske madklassikere – #4 Semlor

En af mine absolut største svenske svagheder, er semlor. Jeg ELSKER dem. Det er Sveriges modsvarighed (note til mig selv; der er ikke noget der hedder ‘modsvarighed’ på dansk – Tak KS) til Danmarks Fastelavnsboller både med tanke på ingredienser, tidspunktet hvor man spiser dem og historien bag.

Ifølge traditionen var ‘Fettisdagen’ den dag man fik lov at spise semlor (i gamle dage kaldt Fettisdagsbullar). Efter Fettisdagen fulgte en 40 dage lang faste og disse kager skulle lægge en god bund for den ventende sult – og de gør de også!

Fettisdagen finder sted tirsdag 7 uger før påske så datoen skifter fra år til år. I år falder fettisdagen d. 28. februar så der er stadig godt om tid til at bage dem. Jeg kan dog se, at de allerede nu tyvstarter med at sælge semlor ved bagerne i Sverige, så jeg tænker, det også er i orden jeg går i gang. Hvis jeg starter allerede nu, kan jeg jo nå at lave flere omgange.

Semlor, 16 stk.

 • 50 g gær
 •  5 dl mælk
 •  1 dl sukker
 •  1 æg
 • 1 spsk. kardemomme
 • 1 tsk. salt
 • 14 dl hvedemel (840g)
 • 150 g rumstempereret smør
 • 1 æg (at pensle med)
 • Mandelmassa (se opskrift længere ned på siden)
 • Flødeskum
 1. Varm mælken til ca. 30 grader. Smuldr gæren i en skål og tilsæt mælken.
 2. Tilsæt sukker, æg, kardemomme, salt og hvedemel. Arbejde sammen til en dej og tilsæt derefter det rumstempererede smør.
 3. Lad dejen hvile i 40-60 minutter indtil den opnår ca. dobbelt størrelse.
 4. Del dejen i 2 dele og del hver dej i 8 dele. Form dem til boller og læg dem på en plade med bagepapir.
 5. Lad dem hvile overdækket i ca. 30 minutter. Sæt ovnen på 225 grader.
 6. Pensle bollerne med pisket æg. Bag dem i ovnen 10-12 minutter og lad dem køle af på en rist.
 7. Skær toppen af bollen og udhul dem med en ske. Læg brødet fra bollen i en skål.
 8. Bland mandelmassen med fyldet fra bollen. Tilsæt evt. lidt pisket fløde for at få en cremet konsistens.
 9. Læg fyldet tilbage i bolden, top med fløde og læg låget på igen. Drys lidt flormelis over igennem en si som pynt.
 10. NYYYYYD!

Mandelmassa, opskrift til cirka 16 semlor

 • 200 g mandler
 • 200 g flormelis
 • 4 æggehvider

Hak mandlerne til et fint pulver. Tilsæt flormelis og bland godt sammen. Bland æggehviden i og blande sammen til en cremet masse.

Min far kan bedst lide at spise semlor med ske i en gammeldags variant der kaldes ‘hetvägg’. Han lægger semlan i en dyb tallerken og hælder varm mælk rundt om. Ikke noget jeg er vild med da jeg synes det ødelægger semlan, men det er jo som med så meget andet; smag og behag.

Flere svenske opskrifter på bloggen:

12 comments

 1. /ks says:

  Hold nu op det ser lækkert ud. Jeg er ikke specielt fan af fastelavnsboller, men er klar på at smage dine semlor.
  Og ‘modsvarighed’ er hermed mit nye yndlingsord. Tak 😉
  Kh. svensko-filen

  • Aargang73 says:

   Ehj, KS, det kan jeg godt se. Nu. ‘Modsvarighed’ er ikke et dansk ord men et svensk ord jeg har ‘fordansket’. Det sker en gang imellem og passer mig ikke så godt, da jeg er perfektionist 😉 Men det ville være lidt snyd at rette det nu, ville det ikke? Du må gerne låne det, hvis du får brug for det

  • Aargang73 says:

   Ehj, jeg ELSKER piskefløde. Jeg skynder mig at slikke piskeriset før ungerne når at få øje på det. Man kan lave dem med meget lidt fløde, hvis ikke man er til det.

 2. Mette says:

  Uuh, de se lækre ud. Vores børn blander engelsk og dansk hele tiden. Det er så kært. Jeg synes ikke du skal rette dig selv. Ord er fantatsiske så jeg vil måske gerne låne dit engang:)

  • Aargang73 says:

   Hi hi, Mette, ja det er kært når børn blander sprog, selv er jeg lidt for stor til den slags 😉 Du må meget gerne låne det nye ord, er sikker på der er mange flere rundt om på min blog. Du må meget gerne gøre mig opmærksom på, hvis du finder flere af slagsen!

Skriv et svar