Svenske madklassikere – #3 Lussekatter

Lussekatter
Jeg er ikke altid så god til at holde fast i de svenske spisetraditioner som jeg havde ønsket, men gennem at dele opskrifter på bloggen en gang imellem, kan jeg løbende minde mig selv om det svenske, som jeg er både glad for og stolt over. Men jeg håber også at jeg kan inspirere andre til at at “kaste sig ud i det svenske køkken”. 

Lige om lidt er der tradition for Lussekatter, og dem skal I ikke snydes for. Lussekatterne (eller Lussebullarna) spiser vi i Sverige fremfor alt til Lucia, og de både dufter fantastisk og ser fantastiske ud! Safran er lidt dyrt, og nogen kan måske fristes til at udskifte safranen mod gurkemeje – det går ikke, da safranen ikke kun giver den smukke farve, men også den specielle smag.

Opskrift Lussekatter –  16 stk.

 • 0,5 g safran
 • 0,75 dl sukker
 • 25 g gær
 • 75 g smør
 • 1½ dl mælk
 • 1 æg
 • 1/4 tsk salt
 • ca. 400 g hvedemel
 1. Knus safran sammen med lidt af sukkeret i en skål. Pisk ægget i en dyb tallerken.
 2. Smelt smørret og tilsæt mælken. Varm smør&mælk til ca. 37 grader.
 3. Smuldre gæren ned i skålen med safran og tilsæt det fingervarme smør&mælk.
 4. Tilsæt salt, resten af sukkeret, ca. halvdelen af det piskede æg (resten sparer du til at pensle lusserkatterne med til sidst) samt mel og arbejd derefter det hele sammen til en dej. Dejen skal være nem at arbejde med uden at klistre, men der må ikke komme så meget mel i at bollerne bliver tunge. Tilsæt derfor gerne melet lidt efter lidt.
 5. Lad dejen stå og hæve i ca. 30 minutter
 6. Del dejen i 16 lige store dele og rul dem ud til en lang pølse, ca. 25 cm lang og 1 cm bred.
 7. Rul dem sammen fra hver sin side og lad enderne mødes på midten. Put en rosin i begge ender. Lad bollerne efterhæve på en bageplade med bagepapir i 20-30 minutter. Tænd ovnen på 225 grader.
 8. Pensl dem med resten af det piskede æg, og bag dem midt i ovnen i ca. 8 minutter indtil de har en gylden farve.
Lussekatter

Sådan rulles de sammen fra hver sin side.

Da jeg flyttede til Danmark, følte jeg mig i starten lidt snydt på Lucia, da dagen bliver mere fejret i Sverige, end det gør i Danmark. Jeg følte at der manglede noget der i midten af december. For at markere at det er Lucia her hjemme, har jeg bagt Lussekatter og lagt i fryseren, som jeg tager op og luner til morgenmaden med lidt varm chokolade. Måske sender jeg også en lussekatt med i ungernes madpakke – det er jo disse små glæder i december måned som gør julen. Kl. 07:00 Lucia morgen tænder vi også for STV2 for at se Luciatoget fra Varbergs fästning – det kan jeg godt anbefale, hvis du også vil komme i lidt Luciastemning!

Flere svenske opskrifter på bloggen:

 

8 comments

 1. Anette says:

  Hvis safran opløses i en lillesmugle akvavit så er det nogle gange nemmere at arbejde med, sådan er jeg vokset op med det.

  Skal huske stv2…. vi så altid svensk tv Lucia morgen da jeg var barn,

  Glæder mig til at bage tirsdag… og måske forme andet end gotlandsgrise, der så mange spændende forskellige traditionelle forme til bollerne.

  • Aargang73 says:

   Tak for tipset, Anette! Det vidste jeg ikke. Gotlandsgrisar!? Det har jeg da heller aldrig hørt. ‘Julgris’ og ‘Julgalt’ har jeg hørt men ikke at det skulle være en gris fra Gotland ;-). Og det er rigtig, at de kan bages i rigtig mange slags former og rigtig mange varianter. Lussekatter med marcipan smager også rigtig godt.

 2. /ks says:

  Åh sikke nogle fine Luciabrød. Og rigtig god idé med dine svenske opskrifter. Det glæder jeg mig til at se meget mere af 🙂

  • Aargang73 says:

   Det glæder mig, KS, at du glæder dig til flere svenske opskrifter! Dejligt, hvis der nogen der kan bruge det 🙂

 3. Birgitte B says:

  Jeg plejer at lave Luciabrød sådan regelmæssigt hele december. Har dog ikke nået det endnu, men mon ikke jeg kan finde lidt tid på selve Lucia-dagen 🙂 kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Er det rigtig, Birgitte? Dejligt, at traditionen er kommet ‘helt’ her over. Du kan stadig nå det, det er kun den 11. endnu – der er masser af tid 🙂

Skriv et svar