Stop madspild – frugt og grønt

Stop madspild

Jeg kan fornemme, der generelt er en interesse omkring ‘Stop-madspild’. Mit indlæg omkring hvordan man kan bruge sine rester fra havregrøden har været godt besøgt, og det var også stor aktivitet i kommentarfeltet. I havde flere gode råd at komplettere med – tak for det!  Måske er der ikke så mange der som os spiser havregrød 7 gange om ugen og derfor har samme problem med lige denne rest. Men frugt og grønt, tænker jeg – håber jeg – at vi allesammen spiser. Og måske en gang imellem ender I også op med en kedelig grøntsags skuffe.For ikke så længe siden lavede jeg en gryde med hakket kød og de grøntsager der skulle bruges ‘her og nu’. Sønnike fik øje på den stakkels peberfrugt og troede ikke det var mit alvor, jeg skulle lægge den i gryden. Men ak jo, den røg i sammen med alt andet og i kogt tilstand, kunne man slet ikke fornemme hvor trist den set ud en time tidligere 🙂 Selv om grøntsager er kedelige at se på, kan de tit og ofte reddes…

  • Bananer der er ved at være på sidste vers, kan du skralde, skære i skiver og putte i fryseren. De er gode at bruge i smoothies. De kan også holde et par ekstra dage i køleskabet. Selv om skralden er brun, er det ikke sikkert at bananen fejler noget under skralden.
  • Læg kedelige appelsiner og mandariner i køleskabet og pres dem til juice.
  • Kogte kartofler og rodfrugter kan rives og blandes i dejen, når du bager brød.
  • En rest kartoffelmos kan blandes sammen med et æg, formes til små boller, vendes i rasp og steges i smør. Mmm, kartoffelboller.
  • Brug slatne grøntsager, stokken fra broccolien, bladene fra blomkålen eller andet grønt som er svært at få brugt, når du laver suppe. Kog det i bouillon og blend det sammen til en god suppebase (Se billedet oven).
  • Brug rester af rodfrugter til mos. Sidste uge kogte jeg en blandet grydefuld med stokken fra broccoli, et par gulerødder og lidt andet der lå og ‘rodede’ på bunden af grøntsags skuffen. Jeg blendede det hele med lidt af kogevandet og blandede det sammen med lidt kartoffelmos. Det blev vildt godt – meget bedre end almindeligt kartoffelmos.
  • Mange grøntsager er gode til at smide på en pizza og det er en god måde at få brugt f.eks. peberfrugt, tomat, champignon, aubergine og løg på. Skivede kartofler skulle også være godt på en pizza.
  • Lav en luksusversion af Biksemad. I stedet for de sædvanlige ‘kartofler og gul løg’, kan man putte i hvad man har i køleskabet. Alle grøntsager smager godt i små tern 😉
  • En æggekage er også en god måde at bruge grøntsags rester på. Der skal ikke mere end et par æg til, lidt hakkede grøntsager og lidt krydderier, så er der til en god frokost.
  • Ungerne vil måske protestere, men kødsaucen smager altså bedre hvis man river lidt grøntsager deri. Fint snittet hvidkål, passer også godt.
  • Salat der ser lidt træt ud, kan man lægge i en skål med kold vand. Den plejer så at vågne op igen.
  • Er du kommet til at have overskud af gul løg? Så lav en fransk løgsuppe – noget af det bedste der findes. Opskriften ‘findes på Google’. Husk at det helst skal være en af de opskrifter der indeholder lidt hvidvin 😉 Med denne suppe, får du også brugt dit gamle brød – winwin!
  • Hvis ikke du har en schlemmertopf (lergryde)- køb en! Den er helt suveræn i jagten på stop-madspild (og til brødbagning)
  • ?

Det sidste punkt har jeg ladet stå åbent, er sikker på at listen kan laves meget længere med jeres hjælp. Så læg gerne en kommentar på flere tips!

15 comments

  1. Anja says:

    God idé med et indlæg omkring madspild 🙂
    Jeg plejer at rydde op i grøntsagsskuffen med en omgang Grøntsags bowl – Opskriften, eller inspiration er det vel nærmere, er på min blog.
    I hovedtræk består den af forskellige grøntsager tilberedt på forskellige måder og anrettet lidt fint i en skål 🙂

    • Aargang73 says:

      Tak for tippet, Anja. Umiddelbart lyder det lidt som Ratatouille, det du beskriver. Men jeg vil kigge forbi din blog og se hvad du mener 🙂

  2. Birgitte B says:

    Jeg kommer gerne grønt rester i en gryde og laver enten suppe eller en basis tomatsovs, som jeg fryser ned i passende portioner. Jeg har dog sjældent mange rester. De bliver brugt godt – og jeg køber også kun det, som jeg skal bruge i ugens løb. Kh. Birgitte

    • Aargang73 says:

      Tak for din kommentar, Birgitte. Det med at fryse sovser og baser er en god idé, hvis ikke man kan få dem brugt med det samme. Jeg synes det er svært at beregne mængden grøntsager, da jeg tit og ofte køber godt ind af lige dette. Men det er ikke så slemt, hvis man formår at bruge det på en eller anden måde.

  3. Ingrid says:

    Flott og viktig innlegg. Vi er veldig oppmerksomme og kaster nesten aldri brukbar mat. Ha en fin søndagskveld. Beste hilsen Ingrid

    • Aargang73 says:

      Kære Ingrid, det er også mit mål, at ikke kaste noget som helst ud og jeg kan stolt se, at det nærmer sig. Jeg bliver bedre og bedre til det og mere og mere opfindsom i forhold til at bruge rester. God uge, ønsker jeg dig!

  4. www.rikkes-planet.dk says:

    Godt inspirations indlæg.
    Vi har også altid en færdig pizza bund i fryseren, og så laver vi reste pizza, generelt har vi some regel en reste buffet en dag i ugen, hvor vi så bruger de sidste 3 dages rester, evt suppleret af rugbrød.
    kh Rikke

    • Aargang73 says:

      God idé med den pizza bund i fryseren, Rikke! Det tror jeg også at jeg vil prøve og så virkelig tænke alternativt i forhold til fyld. Tænker det kan komme de bedste og mest spændende pizzaer ud af dette 🙂

  5. Anette says:

    Elsker ide indlæg af den her slags.
    Bruger primært grøntsagerne i mos, i gryderet og så til Zorros mad (absolut en fordel at lave hjemmelavet mad til hunden her, selv skralden jeg ikke spiser kan bruges)
    det også fint til en wok ret med reservedele grønt.
    eller en lidt special brændende kærlighed, den grønne mos + andet end bare løg og bacon på panden.
    en helt anden måde at bruge op på er at lave gode store potioner, og så havde mad i fryseren, hvis man har fryser plads.

    • Aargang73 says:

      Det var dejligt, Anette! Godt vi kan inspirere hinanden. Det med at lave maden og lægge i fryseren, er selvfølgelig også en god måde. Har længe tænkt på at stege rodfrugter og lægge dem i fryseren. Det ville være genialt at bare tage en portion op til frokost. Så skønt at Zorro kan hjælpe dig, Molly er ikke til stor hjælp når det kommer til grønt her hjemme. Har længe ønsket mig høns, det ville være genialt at komme af med skrald fra rodfrugter og kartofler på den måde.

      • Anette says:

        Næ der katte ikke meget bevendt. Høns eller marsvin vil gerne hjælpe med de grønne rester…. Zorro gør det kun når det blandet med kød og kogt. Men han har godt af det.
        Ja tænkte netop sådan noget som delvis lavede retter, eller klargjort grønt til wok så man kan slippe for at snitte en dag.

        • Aargang73 says:

          Jeg har haft en kanin en gang, som også kunne hjælpe lidt med blade og den slags. Men tror alligevel ikke at jeg kunne få mig til at give den skræld… Det er heller ikke sikkert, jeg ville med hønsene 🙂

          • Anette says:

            hvorfor ikke? der masser af næring i (vi burde også spise dem) mine marsvin ELSKede når jeg lavede råkost så fik de en stor potion skrælder…

  6. Pia says:

    Godt og vigtigt indlæg!

    Har netop en håndfuld bananer der synger på sidste vers – de ryger i fryseren, og bliver brugt til banankage i weekenden. Hvis man fryser dem i små stykker er de nemme at tø op og mose.

Skriv et svar