Rabarbersaft – hurtigt og nemt

rabarbersaft

Jeg elsker rabarber og i år har vi mere rabarber end nogensinde. Måske fordi jeg er flittig med at bruge dem. Det var en gang hvor jeg virkelig gik og sparede på mine rabarber, men så fortalte min svigermor mig, at jo mere jeg bruger, jo mere får jeg. Og jeg kan se hun har ret.Indtil videre har jeg prioriteret at lave rabarbergrød af dem, nok den bedste dessert der findes. Med piskefløde. En enkel gang eller to er de blevet brugt til tærter, både med og uden marengs. Og hvis ikke jeg husker forkert, lavede jeg også is en gang…

Så nu var tiden kommet til det med saft. Udover hyldeblomst saft, laver jeg ikke ret meget saftevand, men rababersaft har stået på min what-to-do-list længe. Der er mange forskellige opskrifter at finde på nettet både med og uden nelliker og med og uden vanilje. Jeg ville bare lave en helt almindelig rabarbersaft uden en masse andre “forstyrrende” smager.

Til 1 liter rabarbersaft brugte jeg

 • 1 kg rabarber
 • ½ liter vand
 • 30 g citronsyre
 • 750 g sukker
 • (evt. 1 tsk. flydende Atamon)

Skær rabarberen i små stykker og kog dem op med vand og citronsyre. Lad det koge i 10 min.

Si rabarberne fra og kom saftevandet tilbage i gryden sammen med sukker. Lad det koge op.

Hæld saftevanden på rengjorde flasker. Her hjemme er sådan en flaske hurtig drukket så konserveringsmiddel er ikke nødvendigt. Hvis situationen er anderledes hjemme ved dig, så tilsæt 1 tsk. Atamon før du hælde saften på flaske. Alternativt kan du hælde saften på halvliters plasticflasker og lægge dem i fryseren.

Fra nu af, tror jeg nok at jeg vil udvide mit hjemmelavede saft-sortiment med rabarbersaft. Den er meget forfriskende og smager virkelig meget af lige rabarber. Jeg kan godt forstille mig hvor godt den vil smage her i sommer når vi en gang får masser af sol og varme.

12 comments

 1. Henriette Vandal says:

  Åhhh – det er måske derfor der ikke rigtig vil komme gang i mine rabarber…….. Tror da fluks jeg skal hjem og høste!! Jeg tvivler på, der er nok til saft lige p.t. men måske en æble/rabarber-tærte. Og så måske saft senere på sommeren 😉

  • Aargang73 says:

   Ja, det synes jeg du skal prøve, Henriette! Det gjorde en stor forskel for mig. Tidligere høstede jeg kun et par gange om året, i år har jeg allerede høstet 4 gange! Og det er de samme planter. Du kan jo også lave rabarber/jordbær-saft, hvis ikke der er nok rabarber til at lave saft af dem alene. Held og lykke med dine rabarber!

  • Aargang73 says:

   Mmm… pavlova er længe siden vi fik. Pavlova med rabarbersaft – det kan jeg godt forestille mig, er en god kombi!

 2. Birgitte B says:

  Jeg elsker rabarbersaft. Det lavede min farmor altid da jeg var barn. Jeg har selv lavet det – dog i mindre mængder, så jeg ikke skal bruge atamon, syre osv. Opskrift herfra: http://www.valdemarsro.dk/rabarbersaft/ Jeg putter dog ikke anis i, men den smager helt fint uden. Prøv at blande den op med danskvand. det er så lækkert.
  Kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Det gør jeg også, fandt jeg ud af! 🙂 Både min mormor og min farmor lavede rigtig meget saft den gang jeg var barn og vi havde kælderen fyldt op med både solbærsaft og ribssaft. Men den gang, ville jeg helst have købt saft, og deres saft blev slet ikke drukket. Trist og uforståeligt! Jeg havde faktisk tænkt tanken at blande det op med danskvand, kan ikke forestille mig at det smager andet end fantastisk. Måske også med tonic?

 3. Karin says:

  Rabarbersaft er så lækkert.
  Efter jeg fik diabetes har jeg ikke fundet den rigtige løsning på hjemmelavet, har leget en del, men eftersmagen af de sødestoffer jeg har kunnet finde, med undtagelse af Sukrin, giver en ubehagelig eftersmag for mig, og prisen for Sukrin, gør at produktionen af saften bliver en meget dyr drik. Din opskrift vil en liter have en pris på kr. 66,- hvis rabarberne er fra haven, hvis de købes hos grønthandleren koster en liter saft over kr. 100,-, det er i overkanten for mig.

  • Aargang73 says:

   Ehj, DET kan jeg godt se, Karin – det kan jo slet ikke lade sig gøre! Sukker er mange gange svært at erstatte, da alle de der sødestoffer bare ikke smager af det samme. Men mon ikke man kan købe en rabarbersaft, der er lidt sundere for en diabetiker? Jeg kan dog se, det ikke er helt det samme som hjemmelavet…

 4. karen marie hansen says:

  Det er en dårlig ide at komme saften på plastikflasker, da saften indeholder meget syre, der vil påvirke plastikken. Dette kan medføre at flasken bliver delvist nedbrudt, og man ender med at indtage nogle formentlig temmelig usunde plastikforbindelser. Selv plastik der er godkendt til opbevaring af mad, er ikke nødvendigvis egnet til sure fødevarer. Det samme gælder faktisk for aluminiumsbeholdere. For en sikkerheds skyld ville jeg opbevare i glasflasker, de giver ikke problemer uanset pH-værdien på saften 🙂

  • Aargang73 says:

   Tak for din kommentar, Karen Marie! Det har jeg aldrig hørt, men det kan da sagtens være noget om det. Kemi er ikke min stærke side ;). Jeg har søgt lidt efter det på nettet, men kan umiddelbart ikke finde noget der bekræfter eller dementerer, det du skriver. Men uanset hvad, føles glasflasker som det mest rigtigte – det kan bare være lidt tricky at fryse dem…

   • karen marie hansen says:

    Jeg har snakket med flere laboranter der bla. arberjder med fødevaresikkerhed, og som har testet hvordan plastikbeholdere bliver påvirket af fødevarer, og de fortalte at de selv var stoppet med at anvende plastbeholdere i køkkenet. Det er svært at finde nogle definitive svar på nettet, da der findes så mange forskellige typer plast. Når jeg fryser saft i glasflasker, sætter jeg dem ind i fryseren uden låg på, så kan indholdet udvide sig, og når indholdet er gennemfrosset kan man komme låget på uden at risikere at flasken revner 🙂

    • Aargang73 says:

     Tak for opfølgning! 🙂 Jeg takker også for det gode tips med at lade være med at komme låget på glasflasken, når man stiller den i fryseren. Det er lige det, der har afholdt mig fra at fryse saften i glasflasker. Fra nu ad, vil jeg helt sikkert fryse saft i glasflasker i stedet for!

Skriv et svar