Passion

Efter at have holdt pause fra bloggen i næsten ¼ år, poppede jeg op igen i søndags. Jeg fortalte om min jagt på ‘resten af livet’ og Pia ramte hovedet på sømmet når hun skrev, at ifølge hende findes meningen med det hele i ens passion. Jeg er 100 % enig. Jeg har også en (måske lidt barnlig) idé om, at uanset hvad ens passion er, kan man lave passionen til sin levevej. Med en god portion vilje, kreativitet og lige så meget tålmodighed, skal det nok lykkes på et tidspunkt. Hvis bare drømmen er stor nok…Det kræver dog, at man ved, hvad ens passion er. Jeg har mange interesser, men har jeg en passion? Det havde været nemt at sige strikning. Eller at skrive. Eller madlavning. Jeg kan rigtig godt lide alle tre, men umiddelbart vil jeg kalde det interesser eller hobbyer mere end en passion…

Det nærmeste jeg kan komme en slags passion, er min livsstil. Denne røde tråd igennem mit ellers ret så forvirrede liv, er kommet til at betyde rigtig meget for mig. Jeg føler, at det er en livsstil som i høj grad repræsenterer mig selv og mine personlige værdier. Og det er noget jeg elsker at dykke ned i, blive klogere på, tale om og argumentere for. Et emne der vækker stor iver og begejstring hos mig.

Det vigtige i livet – prioriteringer

Jeg er meget fokuseret på at prioritere det vigtige i livet, det som giver mit liv indhold og mening. Jeg forsøger at finde tiden til at lave det jeg holder af, som blandt andet er at strikke, lave mad og skrive. Jeg forsøger samtidig at fokusere på at ikke spilde min tid på sociale medier, fjernsyn, og andre ikke vigtige ting. Jeg forsøger så vidt mulig at sortere drænende relationer, uinteressante aftaler og sure pligter fra. Jeg bliver stille og rolig bedre til at takke nej til arrangementer som jeg ikke har lyst til at deltage i og jeg siger ikke ja, bare fordi det forventes af mig.

Følelsen af at løbe rundt i det berømte hamsterhjul fylder desværre og det er en af de ting jeg arbejder hårdt på at finde en løsning på. Jagten på at finde ‘det’ som jeg gerne vil bruge mine dage og mit liv på, fortsætter.

Minimalisme

Minimalisme for mig indebærer ikke kun at få ryddet op i skuffer og skab, men det handler i høj grad om tilvalg og fravalg. Når man vælger noget fra, er der plads at vælge noget til og oftest handler det for mig om tid. Hvis man vælger drænende relationer fra, er der mere plads til de relationer der virkelig betyder noget. Hvis man har et hjem som kun består af ting man rent faktisk bruger og bryder sig om, skal man ikke spilde sin tid på at rydde op blandt eller vedligeholde værdiløse ting. Og hvis man får ryddet op i tidsspild i form af fjernsyn- og mobil-surfende, er der frigjort tid til at læse, motionere eller sy.

Oprydningen i hjemmet er efter et par år stadig i gang, og det er så tydeligt, hvordan processen giver mig overskud og energi. I bakspejlet kan jeg se, at vi i mange år – som så mange andre – har været fanget i lidt af et “forbrugs-race”. Det er en stor lettelse at stille og rolig komme af med ting som ikke længere fylder nogen funktion. Det giver ikke kun luft i hjemmet, men også mentalt, at ikke være omgivet af rod.

Forbrug

Hvis min passion var “shopping” kunne jeg evt skaffe mig en levevej som personlig shopper. Men kan man leve af at være “anti-shopper”?!

For heldigvis er mit behov for at få nyt, næsten lige med nul. ‘Heldigvis’ da det ikke ville give meget mening at blive ved med at købe nyt, når man samtidig rydder op og smider ud. Jeg har indset, at jeg ikke bliver lykkelig af at købe. Jeg har gennemskuet, at det sus som jeg tidligere kunne få når jeg kom hjem med poser fra en shoppingtur, hurtig gik over igen, og at indkøbene blot endte oveni resten af rodet. Jeg køber ikke længere af lyst, men ved behov. Og når man ikke køber nyt, bare for at “få noget nyt”, er det faktisk ikke så ofte behovet opstår.

Samtidig bliver jeg også stille og rolig bedre til at passe på det vi har. Ting der kan laves bliver lavet og ikke bare skiftet ud mod nyt. At lære passe på sine ting, uanset om det er møbler, tøj eller elektronik, er noget jeg gerne vil give mine børn med på vejen. Jeg bryder mig virkelig ikke om den ‘vi-køber-bare-en-ny-kultur’ som stadig eksisterer.

Denne “anti-shopping” sparer mig ikke kun for penge, men også for en masse tid. Jeg bruger ikke længere min tid til at bladre alle tilbudsaviser igennem for at se, om der er noget jeg ikke kan leve uden. Jeg oser ikke rundt i butikker bare fordi det er udsalg. Jeg spilder heller ikke min tid på hverken Zalando, Trendales eller andre shopping portaler for at se, om der er noget der frister. Igen; når man vælger noget fra, bliver der plads til at vælge noget bedre til.

Genbrug

At ose rundt i genbrugsbutikker og på loppemarkeder giver mig både ro og glæde. Genbrugsbutikkerne bugner af fine ting som søger ny ejer, og jeg har været heldig at finde både tøj, ting til hjemmet, gode bøger, fine gaver og stof til kreative projekter på mine loppe-jagter. Glæden ved at finde nyt i noget gammelt giver stor værdi for mig og jeg kan også rigtig godt lide, at give nyt liv til gamle ting. Meget mere charmerende og personligt, end at bare købe nyt. Synes jeg.

Passion for gør det selv

Jeg brænder i høj grad for at gøre tingene selv – hjemmelavet er noget af det skønneste der findes! Og det er uanset om det er hjemmelavet syltetøj, hjemmebagt brød, æbler fra haven, hjemmelavede gaver, hjemmestrik eller stiklinger som får nyt liv.

Tit og ofte er det jo grundet tidsbrist man ikke får lavet mad fra bunden, bagt sig eget brød eller lappet ungernes bukser. Men jeg har tid til (prioriterer) at ofte lave mange af disse ting. Jeg nyder også at være kreativ med både strikkepinde, hæklenål og symaskine og bliver successivt både bedre og mere modig når jeg kaster mig ud i nye mønstre. Jeg er selvlært og det går enormt langsomt for mig, men øvelse gør mester. Jeg elsker at lære nyt og mit motto er; “Det kan sgu ikke passe, jeg ikke kan gøre det selv” 🙂

Set i et lidt større perspektiv

Bortset fra at alle disse brikker giver meget mening for mig personligt, giver det selvfølgelig også mening i et større perspektiv. Selv om det er i en meget lille skala, er jeg glad for at min bæredygtige livsstil er med til at mindske belastningen på miljøet.

Så konklusionen må være, at det med at strikke, sy, lave mad, gå på loppemarkeder og skrive er mine interesser, som sammen bidrager til at jeg kan leve med/i/for min passion. Jeg mangler bare at kunne leve af den. Sådan tror jeg nok, man kan sammenfatte det hele.

3 comments

 1. Pia says:

  Dejligt at høre, at du er ved at få styr på tankerne :0) Der er mange, der lever af deres passion, så måske dit motto skal udvides til “hvis de kan, så kan jeg sgu også”? ;0)

  • Aargang73 says:

   Tak for det nye motto, Pia, det vil jeg tage med mig! Og jeg mener da helt sikkert, man kan komme langt, hvis man tror på sig selv. Og så hjælper det helt klart med lidt peptalk fra sidelinjen

 2. Karin says:

  Passion er et stort ord, i mine tanker kan der sættes lighedstegn mellem passion og lidenskab.

  Dine tanker omkring hamsterhjulet, fik flyttet mit fokus hen på en voksen julekalender “Jul i den gamle trædemølle” fra 1990, hvor vi alle blev prikket til omkring hverdagens rutiner. Fik vi udfyldt “livshjulet” så det blev rundt fremfor hakket. Husker at mange følte de 24 timer ikke kunne slå til.

  Dine tanker omkring minimalisme kan jeg godt tage til mig. Og kobler der gerne til både forbrug og genbrug. Den PC jeg sidder ved er f.eks. fra 2012. Jeg ved hvad jeg skal købe ind når jeg har lavet min madplan for den kommende uge. Jeg holder også meget af at tage en rundtur og finde loppefund.

  At være forbruger og bo alene, kan give nogle udfordringer. Bilka der kører deres Hyper marked, kræver masser af skabsplads og stor fryser. Det samme gør sig gældende for måden tørvarer pakkes, eller alle blomkål koster det samme, hvorfor ikke have en kg. pris, så jeg kan tage det lille blomkål, broccoli, lidt som Rema1000 gør af og til med hvidkål, selleri, og rodfrugter i løsvægt. Det ville ændre noget for singler/enlige, både mht. prisen, og madspild.

  Tak for at sætte tanker i gang. Jeg kunne skrive meget mere, stopper her og lader tankerne få løbepas.

Skriv et svar