Pappas gløgg

image

Her i ugen har jeg lavet gløgg, traditionen tro efter min fars opskrift. Duften af gløgg er endnu en af de juledufter jeg elsker, og vi skulle jo gerne have en flaske til weekendens kommende tur i sommerhus for at komme i julestemning til julebaget. Svensk gløgg kan ikke sammenlignes med dansk gløgg og personlig mener jeg ikke at den danske variant er meget bevendt – den smager mest af saftevand. Henrik fnyste af mig første gang han så mine svenske små kopper til gløgg men forstod godt grunden til størrelsen efter at have serveret gløggen i tekrus og bagefter faldt i søvn på sofaen ;-)

Til ca 1 liter gløgg skal man bruge

gløgg150-200 cl vodka
1 flaske billig rødvin
10 g kanel
1,5 g nelliker
1 lille stykke ingefær
2 g kardemomme kerner

2 dl sukker
1 tsk. vaniljesukker

Vodka og krydderier skal trække i et glas med låg i et døgn eller to. Si den fra i et kaffefilter. Rødvinen får et hurtig opkog med sukker og vaniljesukker og vodkaen tilsættes til sidst. Husk at det skal blive ordentlig varmt men ikke må koge. Serveres – lige som i Danmark – med nødder, mandler og rosiner. I Danmark plejer man at hakke nødderne, i Sverige lægger vi dem i hele. Det er smag og behag.

 

 

Skriv et svar