Minimalisme på min måde – “halvminimalist”

minimalisme

Den sidste tid har jeg tænkt rigtig meget over det med at leve minimalistisk og hvad det egentlig indebær. Jeg har også tænkt meget over hvor jeg selv står i forhold til det.

Det med at leve minimalistisk er noget der er kommet snigende ind i mit liv. Det var som om jeg pludselig fik nok af at købe nyt og som om jeg pludselig ikke kunne holde ud, at være omgiven af så mange ting! Jeg begynde at rydde ud og lysten til at fylde på med nyt, ville heldigvis ikke rigtig indfinde sig. I trit med disse to tiltag, meldte lysten sig at købe brugt. Så på en eller anden måde, begynder jeg at kunne se en rød tråd igennem mit forbrug – eller manglen på det samme.

Selve ordet minimalisme har på en eller anden måde en lidt kedelig og selvhøjtidelig klang, synes jeg. Når jeg hører udtrykket ‘minimalistisk hjem’, tænker jeg umiddelbart på en kold stue, med en sofa, et sofabord, to stole – dansk design selvfølgelig – og en fladskærm på væggen. Eventuelt også en af de Insta-værdige planter som for eksempel en Pilea eller en Monstera (som jeg i øvrigt elsker). Men det er gået op for mig, at minimalisme ikke kun har med indretning at gøre, men at minimalisme er en form for livsstil. Umiddelbart er jeg nok ikke ‘definitionen af minimalisme’ – vi bor i et stort hus, vi har to biler og børnene på privatskole. Men i disse rammer, synes jeg alligevel at jeg er formået at efter hånden skabe en form for minimalistisk liv.

The key idea of minimalism is this: Remove what isn’t adding value to your life,
to make room for stuff that is.
LESS
clutter, time commitments, negative thought patterns and toxic relationships
MORE
time, space and energy for things that really matter to you

Minimalisme handler om at gøre sig af med det der er overflødigt i ens liv og give mere plads til det, der betyder noget og som giver energi og glæde. Når man får fjernet overflødige materielle ting, drænende bekendtskaber/venskaber og aktiviteter man ikke har lyst til, bliver der mere plads til det, der virkelig har en betydning.

Den lettelse og den luft det har givet mig at gøre mig af med de ejendele der ikke har givet mig nogen glæde, giver mig energien til at forsætte med at rydde ud. Den glæde jeg finder i de fund jeg laver i genbrugsbutikkerne, er større end den glæde jeg får ved at købe nyt. Jeg kan derfor ikke forestille mig, at jeg på noget tidspunkt går tilbage til min gamle livsstil.

Jeg har nogle forbilleder som følger det med at leve minimalistisk helt til døren, og jeg ville på mange måder ønske, at jeg kunne være lige så dedikeret som de er (indlæg med links kommer om et par dage). Det er jeg ikke, og det bliver jeg ikke. Jeg vil ikke sælge mit hus og jeg har brug for min bil, men jeg føler at jeg lever på en måde, der passer mig. Det gør mig måske kun til en ‘halv-minimalist’ – so be it…

17 comments

 1. Birgitte B says:

  Jeg bor ikke så minimalistisk som jeg gjorde engang. Det har noget at gøre med, at jeg bor sammen med et rodehoved og en samler (samme person) ;-) men jeg har ikke meget ekstra i mit liv. Det var faktisk først for 2 ½ år siden, at jeg fik bil efter mange år uden. Kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Uh, Birgitte, det kender jeg godt! Vi er jo også en familie på fem og der er da specielt et af børneværelserne, som ikke er helt så minimalistisk som jeg havde ønsket :) Men jeg prøver på at først og fremmest koncentrere mig om alle mine egne ting, det er også dem der giver mig mest stress. God weekend til dig. Knus Malin

  • Aargang73 says:

   Tak søde, Maude De gange hvor du føler at det hele sander til, er det nok for at du har brug for lige det :) Og der er jo ikke noget der er rigtig eller forkert, så længe man gør det man selv har lyst til.

 2. Nana says:

  Ja, som Maude siger: Der er smukt hos dig!
  Jeg synes at jeg med alderen er blevet bedre til at skære ind til benet hvad angår de ting jeg bruger tid på. Det er måske også en slags minimalisme :-) Jeg bor i et stort hus på en stor grund, og jeg har virkelig meget porcelæn, og mange, mange bøger. Bortset fra det har vi ikke ret mange ting. Jeg har aldrig brudt mig om nips, og jeg har altid elsket at smide ud (sælge, forære væk, …). Hele sidste sommer levede vi grundlæggende af egne æg og grøntsager og ikke andet. Det var så skønt ikke at skulle købe ind, men bare gå i haven. Det er vist også noget med at skære ind til benet og klare sig med det der nu er. Jeg elsker minimalistisk litteratur. Jeg holder meget af enkelhed i de fleste af livets forhold. Mon ikke også det er den slags minimalisme du taler om?
  Sikke en lang smøre jeg får afleveret! Det er et tankevækkende indlæg du har skrevet :-)
  Kh Nana

  • Aargang73 says:

   Tak Nana Ja, det med at skære ind til benet i forhold til aktiviteter, tæller skam også! Det er en del af tankegangen omkring minimalisme. Og det er også ok at have en masse porcelæn og mange bøger, hvis det er noget man er glad for og noget der giver værdi, og den gør den slags jo tit. Det handler om at gøre sig af med støj, alt det nips der ikke fylder nogen funktion eller giver nogen glæde – men det lyder ikke til at du har så meget af det. Hvor lyder det bare helt fantastisk at være helt selvforsørgende med æg og grøntsager – det gad jeg også godt. Men det kræver nok høns ;) Dejligt med sådan en ‘lang smøre’ – spændende at høre dine tanker omkring det. Hvad mener du egentlig med minimalistisk litteratur? Bøger omkring minimalisme? Kh Malin

   • Nana says:

    Når jeg skriver “minimalistisk litteratur”, tænker jeg på den slags prosa der nærmer sig lyrik idet den er skrevet med meget få ord. Der står ikke så meget på linjerne, men en del imellem linjerne. To kendte eksempler kunne være Hemingway og Helle Helle. De skriver begge minimalistisk. Jeg mener faktisk at have hørt at Helle Helle selv siger at hun ikke tænker på sine tekster som minimalistiske, men det er den betegnelse sådan nogle dansklærere som jeg typisk vil bruge om hendes – glimrende – tekster :-)

    • Aargang73 says:

     Tak for din forklaring, Nana, så forstår jeg hvad du mener. Jeg har læst en enkelt bog af Helle Helle (Hvis det er) og det kunne jeg faktisk rigtig godt lide. Jeg tror også at jeg forstår hvad du mener, når jeg tænker på hvordan den var.

 3. Ingrid says:

  Jeg er også fan av å ikke ha så mange ting. Kanskje er det noe som kommer med alderen.Jeg vil at tingene mine skal ha en funksjon, hvis ikke vil jeg ikke ha dem.
  Et godt innlegg du har skrevet her, synes jeg. God weekend til deg.

  • Aargang73 says:

   Kære Ingrid, tak for din kommentar – jeg er glad for at du kunne lide indlægget. Jeg tror måske at du har ret i forhold til at behovet for at rense ud, godt kommer ‘med alderen’. Det begynder stille og roligt at gå op for en, at mange af de materielle ting man samlet på sig, ikke tilføjer ens liv nogen værdi. Jeg ønsker også dig en god weekend!

 4. Karin says:

  Jeg bor ikke minimalistisk, eller gør jeg. Det er alt efter hvilken definition jeg vælger at bruge.
  Tjekker jeg med indretningsarkitektens briller, er jeg helt udenfor rækkevidde, heldigvis. Kan og vil ikke have noget der kan ses andre steder, jeg vil være mig.
  Væk med det overflødige og skabe energi og glæde, det er mig. Der kan godt være købt noget nyt, men så hellere fra Søstrene Grene Diy, end Hammershøi, etc.
  God weekend.

  • Aargang73 says:

   Kære Karin, ifølge definitionen for minimalisme lyder det til at du lever minimalistisk; du fjerner overflødige ting og omgiver dig med ting som skaber energi og glæde for dig. Om disse ting er fra Hammershøj eller Søstrene Grene har ingen betydning ❤️

 5. Catarina says:

  Jeg bord heller ikke minimalistisk, for for mig er minimalistisk noget i stil med dette og sådan lever jeg ikke, selvom jeg godt gad prøve. Jeg omgiver mig ikke med mange ting, men med de ting jeg har brug for og bruger dagligt (på nær vintertøj om sommeren og omvendt) Jeg har det sådan, at hvis jeg ikke har brugt en eller anden ting i et år, så ryger den til genbrug, hvor andre så evt. kan bruge den. Jeg har aldrig brudt mig om overfyldte hjem, eller i hvert fald ikke det sted hvor jeg skal bo. Det skal være nemt at holde og gøre rent og der skal ikke bruges oceaner af tid på sådan noget. For så er der mindre tid til alt det som gør livet sjovt.

  • Aargang73 says:

   Kære Catarina, Jeg tror faktisk godt, at jeg kunne leve så småt, men dog først når drengene er flyttet hjemmefra. For mig lyder det til at du lever minimalistisk med tanke på at du kun omgiver dig med ting som du har brug for. Det lyder også til at du er god til at rydde op og rydde ud og at dit hjem ikke er overfyldt på nogen måde.

 6. Rikke says:

  Smukt og rart køkken, jeg kan rigtig godt lide den gren af minimalisme du har.
  Vi prøver at gøre det samme, og det føles rart, men oplever også at det er en proces der tager tid.
  Kærligst Rikke

  • Aargang73 says:

   Tak Rikke :) Ja, for mig er det også en lang process som tager rigtig lang tid. Men vi må tage den i små skridt og glædes ved de små fremskridt. Og vist er det rart! :)

Skriv et svar