Kom i gang med oprydningen

Kom i gang med oprydningen

Hvis du gerne vil i gang med en lidt mere minimalistisk livsstil, men synes det er svært at tage det der første skridt, følger her en liste over kategorier som er nemme at gå i gang med i forhold til oprydningen. Tag listen fra en ende af, eller starte med det du synes virker allermest overskueligt. Når du har været de 12 punkter igennem, har du garanteret fyldt en sæk eller to og forhåbentlig også fået blod på tanden og lyst til at komme videre med oprydningen. Husk at aflevere til venner eller genbrug, hvis der er ting andre kan få glæde af.

 • Gamle aviser og ugeblad. Personligt er jeg storslem til at samle på mig gamle blad. Jeg har en idé om at jeg skal læse dem igen, og gemmer dem derfor i op til flere år. Det er meget, meget sjældent, jeg finder dem frem når de en gang er puttet væk. Ud med dem og lån dem på biblioteket hvis du skulle få brug for dem en gang igen.
 • Neglelak. Farver som ikke længere føles aktuelle grundet mode eller personlig smag; ud med dem. Dem der ikke længere er gode at lægge fordi de er lidt for gamle; ud med dem. Og dem du købte fordi du simpelthen ikke kunne lade være, men aldrig har brugt; ud med dem også.
 • Undertøjsskuffen. Alt det undertøj som er forvasket, misfarvet, har mistet noget af elastikken eller bare er generelt kedeligt/grimt skal bare videre i systemet. Undertøj som ikke er behageligt at have på og derfor ikke bliver brugt, kan komme med ud i samme omgang.
 • Opskrifter. Kopier, udklip fra blad og reklamer, mails fra veninder og kollegaer – jeg har haft dem i mange varianter og de gav rod. Saml dem i en mappe, hvis du mener det er en opskrift du vil komme til at bruge, ellers ud! Alternativt tag et billede med mobilen og gem dem i en sky.
 • Rodeskuffen. Har vi ikke alle sådan en og er det overhoved mulig at leve uden? Vi har to, og de trænger en gang imellem til en oprydning. Sjovt nok, viser det sig altid at det meste i skuffen kan smides ud. Gad vide, hvorfor det blev lagt der i første omgang?
 • Sengetøj som ikke længere er pænt eller ikke længere bliver brugt – videre! Her kan man hurtig få skabt noget plads, hvis man har meget af den slags. Når børnene er blevet store, behøver man måske ikke at gemme sengetøjet med Pokemon eller Spiderman – send det til genbrug og lad nogle andre små børn få glæde af det.
 • Gamle studiebøger. En klassiker. Jeg gemte mine i mange år og det samme gjorde min mand. Det ku’ jo være man fik lyst at kigge i dem igen – som om! Mit kompendium omkring teknisk spansk har jeg ikke læst mange gange siden det blev sat i reolen efter afsluttet eksamen. Det røg ud sammen med alle mine og alle min mands studiebøger sidste år. Og nej, vi har ikke savnet dem!
 • Køkkenskufferne. Læg hele indholdet på køkkenbordet og kig på tingene en efter en. Bruger jeg denne? Ja, ned i skuffen igen. Bruger jeg denne? Nej. UD! Og man behøver ikke 4 piskeris eller 10 smørknive. Sortere med hård hånd.
 • Krydderier. Kig på datoen, krydderier har en tendens til at putte sig i skuffer og skab i lang tid. Jeg havde krydderier som udløb for flere år siden, vil ikke afsløre hvor mange år 😉 Ud kom de i hvert fald.
 • Kuglepenne og blyanter der ikke virker. Siger sig selv – hvorfor gemme på dem?
 • Medicinskabet. Her plejer jeg også at finde ting jeg ikke længere skal bruge. Cremer eller piller eller dråber som man har fået i forbindelse med sygdome eller udslæt, som for længe siden er forsvundet. Husk at lægemiddel skal afleveres på Apoteket.
 • Smykker à la tingeltangel. Jeg havde meget af denne slags. Smykker jeg samlet på mig på diverse ferier, udsalg og loppemarkeder. Jeg samlede 90% af det jeg havde i en papirpose som lillebror fik med til tøserne i klassen. Ifølge klasselæreren havde både smykkerne og min dreng været et hit blandt pigerne denne dag ❤.

Hvis du får ryddet op i samtlige 12 kategorier, skal du nok få fjernet en hel del af unødvendigt rod i dit hjem. Og voilà – du har taget det første skridt til et lettere liv med mindre rod. Selv vil jeg lige gå en runde efter gamle ugeblad her hjemme og rodeskuffen trænger også til en omgang – igen!

Held og lykke med oprydningen!

14 comments

 1. Birgitte B says:

  Neglelak der ikke er åbnet kan man med fordel give videre til små piger, som bliver meget glade for sådanne ting.
  Der var så mange ting på din liste, som jeg allerede gør (yeah!), men synes alligevel at det hurtigt ‘sander til’ herhjemme. Suk. Kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Ja, det har du helt ret i, Birgitte! Jeg har nogle små piger i familien som plejer at blive rigtig glad for den slags. Selvfølgelig er det nummer 1, at give det man ikke skal bruge, videre.

 2. Pia Trans says:

  Jeg har også været slem til det med bladene – man sidder og læser, og tænker at lige præcis dét billede eller dén opskrift eller dén bog (fortsæt selv listen) må man da ikke glemme. Jeg tager et billede af det med min telefon, så kan jeg nemt finde det frem igen – og billedet fylder mindre end bladet 😉

  • Aargang73 says:

   Det er lige nøjagtig det, Pia. Der er så mange små ting og idéer i de blade, som man med sikkerhed ville kunne få brug for igen. Så det med at tage et billede af de enkelte ting, er en god idé. Og så ud med bladet! 🙂

 3. Anette says:

  Den med at samle opskrifter….
  har en boks og en mappe, alt i mappen er prøvet, boksen gennemgået nu og da… måske det snart tid.
  studiebøger er jeg også skyldig i, fik dog ryddet ud da jeg flyttede.
  gammel neglelak har jeg brugt i kreative projekter.

  • Aargang73 says:

   Nå jo, kreative projekter. Dem med neglelak har jeg aldrig prøvet, men de står på min ønskeliste. Jeg tror nok at jeg har et par neglelak mere, som i princip var på vej ud (godt du nåede at stoppe mig!)

 4. Lilly says:

  AAARGGH!!! Jeg kan nikke genkendende til SÅ MANGE af de ting, du skriver om her – du har fuldstændig ret! Og hvor er det dog fjollet med alt det “lort”, vi gemmer og tror, at uuuha, det kan vi da ikke leve uden – det kommer HELT SIKKERT frem igen engang…!! Jeg skal da nok lige din liste igennem meget snart. Med hård hånd (dét i sig selv bliver hårdt, men uden tvivl ganske tilfredsstillende!).
  Og så håber jeg inderligt, at du snart har det bedre – har læst dine tidligere indlæg <3 Pas godt på dig selv. Og mine tanker røg straks og direkte til dig, da jeg hørte om den forfærdelige hændelse i Stockholm (selvom jeg tænkte på at SMS'e dig straks, ville jeg ikke spamme dig….men jeg tænke på dig og din familie deroppe <3 <3). Godt I alle er ok; selvom det jo er skræmmende og uden tvivl sætter sig psykisk i større eller mindre grad 🙁 KH Lilly

  • Aargang73 says:

   Nemlig Lilly 🙂 Du skulle bare vide hvor meget der ligger på mit loft, fordi jeg ikke kan leve uden det. Men hånden på hjertet, aner jeg ikke hvad jeg har der oppe, så mon ikke jeg kan klare mig uden det alligevel. Og det er sjovt det med at rydde ud, når man går i gang, er det svært at stoppe. Det går bedre med mig og i dag er jeg faktisk stået op ad sengen. Jeg tænker at med denne weekend som buffert, skal jeg nok være fit for fight igen næste uge. Det med Stockholm skete dagen før vi skulle af sted, og jeg må ærlig indrømme det pludselig kom meget tæt på. Men jeg tror ikke kun det er fordi jeg er svensker, jeg tror at mange i Danmark følte på samme måde. Og nu er det jo lige sket i Paris igen… Jeg håber I har det godt allesammen – jeg ønsker dig og dine drenge en rigtig dejlig weekend! Knus

 5. www.rikkes-planet.dk says:

  Jeg har heldigivs også rimeligt styr på oprydningen, og tvinger nu mig selv, til at rydde et stykke tøj ud af skabet hver uge. Selvom det ikke bruges, har jeg bare svært ved at skille mig af med det, det går lidt lettere hvis man kender en der vil have det.
  kh Rikke

  • Aargang73 says:

   Det lyder som en god regel, Rikke. Hvor er det underligt det der med at det er svært at gøre sig af med noget, man alligvel ikke bruger. Jeg har fuldstændig på samme måde med tøj. Ved ikke om det bunder i en eller anden angst over at man ikke skal have noget at have på? 🙂 Men hvis man i forvejen ikke bruger det alligevel…? Og det er rigtig dejlig hvis man kan give det videre til nogen som man ved, vil blive glad for det!

 6. Karin says:

  Da jeg flyttede i oktober gjorde jeg op med mange af ovenstående tips.
  Den der med “gamle” studiebøger fik mig til at trække på smilebåndet. Jeg havde materialer fra min første edb time i 1977, nostalgi, men pladsen er her ikke mere, eller rettere sagt, pladsen vil jeg ikke finde mere.
  Tak for mange gode tips til en lidt mere minimalistisk livsstil.

  • Aargang73 says:

   Ja Karin, de studiebøger… Det er vel på en eller anden måde nostalgi, men ærligt talt, tror jeg ikke at mange af os bruger bøgerne til noget. De står mest og tager plads og samler støv, så godt, du fik sendt dine videre! Fra 1977 – der er da også lidt vildt! Dejligt, du kan bruge mine tips til noget! 🙂

Skriv et svar