Jul på min måde

julI år føles julen ikke så påtrængende. Det slog mig lige pludselig og samtidig slog det mig hvorfor. Når man har et lidt anstrengt forhold til julen, opleves det som en utrolig lettelse, at i slutningen af november opdage, det snart er jul. Jeg har normalt en følelse af at julen bliver trukket ned over hovedet på mig allerede i oktober – og at der blivet stillet nogen forventninger til mig, som jeg slet ikke ønsker at stå model til.Julen er normalt ikke min livret men på den senere tid, er det gået op for mig hvorfor, jeg har det, som jeg har det. Jeg oplever at julen er blevet enormt kommerciel og for mig, er julen så meget andet end lige det. Efter at jeg har fået den forståelse for mine egne følelser omkring julen, er det meget nemmere at skabe en jul, jeg selv kan være med i og en jul som jeg ærligt kan glæde mig til. Men selv om jeg har mine normer og idéer omkring hvordan julen bør være, kan det være enormt stressende med alle påvirkninger udefra. Hvad er så grunden til at det føles så meget nemmere i år? Der er fremfor alt 4 grunde.

 1. Den sidste lange tid ser vi knapt nok fjernsyn. Det vi ser, er nøje udvalgt og vi sidder ikke længere og zapper frem og tilbage mellem kanalerne. Når det vi vil se er færdigt, slukker vi for fjernsynet eller finder noget andet, vi  gerne vil se. Meget af det vi ser, foregår enten på DR1, DRK eller på Netflix så vi er skånede fra al tv-reklame. Så ingen påvirkning og ingen påmindelser om ‘alt det vi ikke kan leve uden’ herfra.
 2. Jeg læser ikke længere reklamer og vi har frameldt os al reklame i postkassen da det alligevel røg direkte over i papir-indsamlingen. Reklamer har en tendens til at overbevise os om, at der er en masse ting vi ikke kan leve uden 😉 Stille og rolig er jeg også begyndt at framelde mig de nyhedsbreve som ikke interesserer mig og jeg får nu i højere grad mails, jeg selv ønsker. Dette betyder også at jeg er så godt som fri for reklamer via mail. Normalt plejer æbleskiver, konfekt og rødkål stå mig langt op i halsen på dette tidspunkt – bare ved at læse/se reklamer.
 3. Jeg bevæger mig utrolig lidt i butikker og shopping-center og har ikke rigtig opdaget julepynt og julelys endnu. For min del passer det fint at julen starter i december, al julepynt frem til da, oplever jeg mest som stress og irritation (undskyld negativiteten). De julegaver der skal købes, bliver højst sandsynlig købt på nettet da jeg ved, at der fra nu af er sort af folk i butikkerne.
 4. De sociale midler har heller ikke haft mulighed for at påvirke mig, da jeg knapt nok bruger dem. Instagram bruger jeg stadig, men her kan man jo vælge at følge dem, som bidrager til den gode stemning. Og de er mange!

Alle disse tiltag er et resultat af at jeg mere og mere tager en enklere livsstil til mig og endnu en gang har jeg fået bekræftet, at det er den rigtige livsstil for mig. Det er en utrolig lettelse at være fri for alle de påvirkninger udefra og en lige så stor glæde at i stedet kunne bruge tiden på noget, der for mig giver mening.

Nu går vi jo lige om lidt ind i december og NU glæder jeg mig at lave jul her hjemme ❤️. Jeg er slet ikke startet endnu så det bliver med fuldt skru fra torsdag, som jeg går i gang. Listen er lang men jeg glæder mig! Adventslys og kalenderlys, krans til dør og lyskæder i haven må være det første jeg skal i gang med. Der skal bages pebernødder og brunkager, laves konfekt og koges gløgg. Og så var der noget med julegaver…

Jeg/vi skal nok nå det hele – fremfor alt er jeg så glad for at jeg igen kan mærke forventningens glæde. Her hjemme drosler vi lidt ned for julegaverne og skruer lidt op for hyggen. Vi skruer også op for julemusikken og for duften af kanel, appelsin og gløgg. Og om jeg må vælge musikken, slukker vi for Mariah Carey og skruer op for Frank Sinatra. Men det må jeg nok ikke.

7 comments

 1. Karin says:

  Jeg bliver så glad i “låget” når jeg læser om flere vælger at stå af “ræset” , og gøre blandt andet julen tik det der passer bedst til en selv.
  Jeg lader mig ikke påvirke udefra, jeg vælger selv til og fra, det har jeg altid gjort, både da børnene var små, og nu hvor der er kommet børnebørn til. Der kommer lidt nyt til hvert år, og noget andet forsvinder. Håber lidt der måske kommer lidt juleklip fra den 3 årige Otto, ja, han er lige fyldt 3, og den 19 mdr. gamle Frida, så skal det have en helt specielt plads.

  • Aargang73 says:

   Jeg tror måske at vi er mange der har på den måde, og mon ikke, vi bliver flere og flere. Jeg kan fornemme at mange generelt er trætte af det forbrug der er alle veje hele tiden og julen burde egentlig være et pusterum fra både stress og jag. Jeg vil i hvert fald gøre mit bedste og håber på at blive lige så robust som dig, hvad det angår.

 2. Birgitte B says:

  Jeg har taget det meget stille og roligt igen i år. Jeg pynter op med ungerne på fredag og ellers har jeg købt nogle gaver (på nettet) på Black Friday. Resten kommer i december. I og med at jeg har studie, så er der benhård prioritering og julen står ikke først på den 😉 kh. Birgitte

 3. Livsglimt says:

  Hvor er det skønt at du er nået dertil. Jeg har været igennem en anderledes men tilsvarende tilpasning til “den gode jul”

  Jeg genkender alle dine fire punkter. Vi har ikke fået reklamer i flere år. Jeg kom til at tænke på en dag, at jeg næsten plejede at føle mig forpligtet til at bladre gennem smykkekataloger og lign op til jul. Savner det slet ikke 🙂

 4. Pia says:

  Jeg tror, at du har fat i noget! Jeg elsker julen, men det er måske netop fordi vores jule ikke er fyldt med “skal” og “burde”… og hvis tiden er knap, så vil jeg meget heller hygge med købte småkager end okse smågnaven rundt i køkkenet.
  For mig handler julen om at hygge med dem jeg holder af 🙂

 5. Anette says:

  Jeg elsker julen, men helst afslappet.
  jeg starter gerne i november med nogle få forberedelser (kalender og adventskrans samt helt enkle udendørs lys)
  Men selv julen starter for mig først til lucia hvor jeg ofte bager lucikatte og julekryben kommer op.
  Den slutter dog først til helligtrekonger.
  for mig er julen hygge, alt det komicielle er for meget, selv om jeg elsker at give gaver.

Skriv et svar