Værtindegave #6 – Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt

Hjemmelavet krydderolie

Dette er et af de indlæg, hvor jeg ønskede at jeg ikke bare kunne illustrere med billeder, men at jeg også kunne tilføje duft til mit indlæg. Duft af citron og rosmarin har fyldt mit køkken, og fyldt mig med glæde. Anledningen til dette, er at det igen er min tur at overtage stafetpinden i vores værtindegave-stafet.Jeg har længe tænkt at forsøge på at lave mit eget kryddersalt. Der er så mange lækre varianter i butikkerne, og der er meget inspiration at hente på hylderne. Men lad være med at købe det færdige, du kan nemt og hurtig (og meget billigere) lave dit eget, med lige de smager du selv godt kan lide.

I anledning af værtindegaven, har jeg lavet to slags olier og en slags salt. Der er mange måder at lave det på, opdagede jeg på nettet, men jeg valgte de fremgangsmåder, der gav mest mening for mig. F.eks valgte jeg at blende saltet med urterne før jeg tørrede det og ikke omvendt. Min mavefornemmelse siger mig, at saltet nemmere kan optage smagen fra de friske urter end fra de tørrede.

Kryddersalt med rosmarin og citron

  • 100 g flagesalt
  • Skralden fra en økologisk citron
  • Ca. 1 dl økologisk rosmarin

Start med at skylle både citron og rosmarin og riv derefter citronskralden fint og pil de små nåle fra rosmarinen.

Lav dit eget kryddersalt

Læg det hele i en blender sammen med salt og blend det hurtig.

Hjemmelavet kryddersalt

Læg saltet på en plade og tør det i ca. 30 min i ovnen i 100 grader. Så er det færdigt.

I mine gemmer har jeg små glas og flasker som jeg har gemt fra syltetøj, marinerede artiskokker, olier eller andet og de kom nu til brug. Jeg havde et sødt lille firkantet glas, som passede perfekt i størrelsen til de 100 g salt.

Der er et hav af opskrifter på kryddersalt på nettet, og jeg har da helt klart fundet en, jeg vil prøve lige om lidt: Kryddersalt med hyldeblomst og citrontimian! Mmm! Jeg så i går at de første hyldeblomster er slået ud her i Nordjylland, så snart går jeg i krig – både med saft og med salt.

Citronolie

  • 1½ dl olivenolie
  • skralden fra 2 økologiske citroner

Vask citronerne og riv dem fint.

Varm olien til omkring 40 grader og læg citronskralden heri.

Lad olien stå og trække, gerne natten over, og si den derefter fra og hæld op på en lille flaske.

Rosmarinolie

  • 3 dl olivenolie
  • 1 stor håndfuld rosmarin
  • En lille smule salt

Vask rosmarinen og pil de små nåle af pinden. Blend dem sammen med en lille smule salt.

Varm olien til omkring 40 grader og blend den derefter grundigt sammen med rosmarinen.

Si fra. Jeg lad olien stå i et kaffefilter natten over da den drypper meget langsomt. Jeg lagde en hel gren rosmarin i flasken, mest til pynt, men måske afgiver den også lidt smag.

Jeg kan godt lide de lidt rustikke materialer og brugte naturfarvet papir og natursnor til at forsegle låget med. En lille rustik label i samme farve som papiret blev hængt på med information om indholdet i flaskerne. Jeg har læst at olierne skal opbevares i køleskabet, så det må man hellere, selv om de nu også er ret dekorative at have fremme.

Dette var mit andet bidrag til serien med værtindegaver, men i alt indeholder stafetten indtil videre 6 forslag til hjemmelavede værtindegaver:

Kassevis af blomster

En blomst til værtinden

Værtindegave fra hønsene

Kurv med hjemmelavet konfekt

Noget med noget i

13 comments

  1. Bella says:

    Sikke gode ideer, Malin! Jeg må prøve at lave salt. måske det skal være mit weekendprojekt? 🙂
    Ha’ en god weekend, når du kommer dertil 🙂

    • Aargang73 says:

      Dejligt, hvis du kunne bruge opskrifterne, Bella. Er spændt på at høre, om du fandt tiden (lysten) til at lave det, eller om du blev helt opslugt af perlerne 😉

    • Aargang73 says:

      Ja, mon ikke, Birgitte. Fortæl endelig, om det er noget du giver dig i kast med! Held og lykke.

  2. Nana says:

    Det ser så lækkert ud, Malin! Jeg har længe tænkt at jeg skal prøve at lave kryddersalt, og nu skal det altså være 🙂 Gad vide om man også kan lave badesalt på den måde …?

    • Aargang73 says:

      Det smager faktisk rigtig lækkert, Nana, og det føles lidt luksus. Jeg vil i gang med at prøve flere varianter. Badesalt kan man også lave selv, men det behøver man nok ikke bruge det dyre flagesalt til 🙂 Tror at du måske skal bruge nogen dufter fra helsekosten til det…

  3. Karin says:

    Hvor er det nogle gode tips. Lukker jeg øjnene og lader mine tanker vandre til dit køkken, da du lavede disse skønne produkter, så kan jeg dufte, og næsten smage hvor himmelsk det er/var.
    Tak for gode tips, her er da noget jeg kan være med til 🙂

    • Aargang73 says:

      Hvor skønt, Karin, at det er en opskrift du også vil være med til. Det er i hvert fald et meget hurtigt og overskueligt projekt – duften får du på købet 😉

    • Aargang73 says:

      Jeg er helt enig med dig og forsøger så vidt mulig altid at have et eller andet med, jeg selv haft fingrene i 🙂

  4. Therese says:

    Sikke lækre sager.
    Jeg tror jeg vil gøre dig kunsten efter og lave noget lækkert salt 🙂 Det er SÅ lækkert at smøre en god steg med duften af citron og krydderureter, og så smide kalorius på grillen 🙂

    • Aargang73 says:

      God idé, Therese – ud i køkkenet med dig 🙂 Det går så hurtig at du sagtens kan nå at lave et par forskellige slags, når du alligevel er i gang…

Skriv et svar