Hjemmebagte boller à la ‘Stop-madspild’

image

Jeg har i dag bagt boller à la princippet ‘Stop Madspild’. Det var en gang, hvor vi faktisk smed meget mad ud og var rigtigt dårlige til at få brugt og spist det vi havde hjemme. Nu kan jeg med god samvittighed sige, vi er blevet meget bedre til det. Det er sjældent vi smider ud noget som helst, men bruger de grøntsager vi har og spiser de rester der bliver til overs. I dag blev det en omgang havregrød til overs fra morgenmaden, noget der ikke sker så sjældent. Det er svært at beregne hvor meget der bliver spist og hvis drengene er sent på den, er det desværre morgenmaden de springer over.  Den kamp har jeg opgivet, men jeg synes det er så ærgerligt at smide resterne ud.

Jeg er begyndt at bage med det grød vi får til overs. Det er sjældent jeg når det om morgenen, men så blander jeg bare resten grød op med den mængde vand jeg skal bruge og stiller overdækket indtil jeg kommer hjem. Det fungerer fint. I dag har jeg fri, så jeg fik bagt fra morgenstunden. Udover havregrøden havde vi kogte kartofler tilbage fra aftensmaden i går, og jeg synes det er svært at få sådan nogen brugt – de bliver oftest til brasede kartofler. Jeg tog tre af dem også og rev på rivejernet, det kan man sagtens når de er kolde. Jeg formoder at man kan gøre det samme med de fleste kogte, kolde grøntsager.

Opskrift (blev til 13 store boller)

  • en rest havregrød (brugte omkring 2 dl)
  • 3 kogte, revet (revne?) kartofler
  • 5 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk honning
  • Hvedemel (så meget der er brug for, for at dejen skal hænge sammen uden at blive for tung)
  • Dryssede lidt havregryn på toppen

Dejen blev lavet som de fleste andre deje, det hele blev rørt sammen og stillet til at hæve en times tid. For at være fri for at putte for meget mel i, valgte jeg at ikke rulle bollerne, men blot klatte dem ud med to skeer. De fik derefter lov at hæve 30 minutter mere før de blev bagt på 200 grader i ca. 15 minutter. Mmm… duften af nybagt…

2 comments

Skriv et svar