Har du styr på balancen?

Balance

Vi taler meget om hvor vigtig det er, at finde balance i livet. Der må ikke være for meget eller for lidt af det ene eller af det andet, men er det muligt at finde balance i alt? Det første jeg tænker på i forhold til balance, er balancen mellem arbejdsliv og privatliv. Her må jeg sige, jeg er godt med, da jeg kun arbejder 25 timer om ugen. Nogen synes måske at jeg arbejder for lidt (mine børn f.eks.) men jeg stortrives med denne ordning. Jeg elsker min fritid og ville faktisk ikke have noget imod at have endnu mere af den!

Der skal også være balance i forhold til vores sundhed. Vi skal gerne både spise sundt og motionere, pulsen skal op og musklerne styrkes og strækkes. Men det må ikke tage overhånden, da der også skal være plads til at nyde de små (usunde) glæder i livet. Vi må ikke blive besatte af det med sundhed. Et glas rødvin, en god omgang flæskesteg eller en skål bland-selv-slik en gang imellem skal det være plads til. Her er jeg ret godt med. Jeg spiser som regel sundt, men under mig også lidt af de gode ting nu og da. Balance tjek!

Vi vil gerne have styr på hjemmet, men vi må ikke blive slaver under perfektionismen. Selv om mange af os nok har det bedst med at der er pænt og ryddeligt når man får uventet besøg, så virker der også være et behov for at fortælle, der er plads til lidt støv i hjørnerne. ‘Der er jo vigtigere ting i livet’. Personligt synes jeg det er ret forfærdeligt at få besøg, hvis ikke jeg har nogenlunde styr på det her hjemme. Jeg kan godt klare det støv i hjørnerne, men vil nok helst ikke at andre skal opleve det. Her er vi nok ikke så gode for hinanden, min mand og jeg. Han har fuldstændig på samme måde, og selv om jeg kunne ønske at vi til tider kunne sige ‘pyt’, er det svært for os.

Balance i økonomien – at man ikke bare bruger løs, men at man heller ikke må blive nærig. Jeg kan godt mærke, jeg lige skal ‘lidt i gang’ med at bruge penge igen – øve mig lidt – efter at vi sparede så længe og så intensivt til vores rejse. Jeg skal i gang med at bruge lidt penge på mig selv, er lige på nippet til at blive nærig hvad det angår. Jeg har ryddet ud og sendt væk og mangler nu at få lidt nyt (eller brugt) til garderoben. Sidste år brugte jeg 6 gange så mange penge på gaver som på tøj til mig selv. Her kan man måske se en form for ubalance…

Der er nogen der taler om balance på energikontoen. Det er fint alt det der med at være effektiv og sørge for at få tingene gjort, men når man hæver på energikontoen, skal man også huske, at der skal sættes energi ind igen gennem at prioritere tid til at lave ting man holder af og gør en glad. Om det er samvær med en veninde, en halvtime med en kop kaffe og strikketøj, en gåtur alene eller sammen med én man holder af er lige meget – så længe det er noget der fylder på energikontoen. Personligt oplever jeg at en venindeaften eller en aften med kollegaerne, kan give mig rigtig meget energi, men sjovt nok, skal jeg ofte tage mig sammen til det. At få lov at være kreativ på den ene eller den anden måde, er nok det jeg bruger mest til at tanke op med, da det slet ikke er noget jeg skal tage mig sammen til!

Jeg har ofte en følelse af, at der er lidt ubalance i forhold til mit brug af mobil, computer og sociale medier da jeg bruger forholdsvis meget tid med det. Jeg er bevidst om at jeg er dybt afhængig at nettet og jeg bryder mig egentlig ikke om det. Men det er på nettet jeg slapper af og får læst og får skrevet. Her hygger jeg og her slapper jeg af. Så hvis ikke jeg lægger mere i det end så, og blot accepterer at det er en del af min fritid som jeg faktisk holder af, så er det måske ikke så slemt med den ‘ubalance’…

Hvordan har I det med jeres balance?

P.s. I fredags var det Pias tur at overtage stafetten, og det er nok den mest nuttede værtindegave indtil videre i den her stafet! Jeg er fan, og tænker at jeg enten bliver nødt til at lave et par stykker til mig selv eller invitere Pia herover! Hånden på hjertet; sådan en lille blomst er da guld værd i sammenlignet med en buket blomster fra blomsterbutikken?

6 comments

 1. Karin says:

  Balance i det vi foretager os er for mig meget vigtigt, tænker så på om dette begreb ikke kræver at selve balancenerven har det godt, altså så det hele går op i en højere enhed.
  Tænker det er lidt som selvværd/selvtillid – de skal jo også balancere, før alt andet kan finde den rette balance.
  Pyha, kan allerede se jeg har noget at arbejde med, hvis min teori holder stik.

  • Aargang73 says:

   Du har så ret, selvværd og selvtillid skal også være i balance. Det første skridt på vejen er dog at være bevidst om det og derefter er der heldigvis noget man kan arbejde med! Det med at arbejde med sig selv, kan til tider være et stort arbejde, men heldigvis ret spændende!

  • Aargang73 says:

   Jeg synes også at det er rigtig svært at både finde og holde balancen. Jeg er blevet meget bedre til at melde fra det jeg rent faktisk ikke har lyst til og er holdt op med at gå til sociale arrangementer af pligt. Jeg er med til det jeg har lyst til, resten melder jeg fra og står op for at jeg faktisk ikke har lyst. Men det er svært, da det forventes at man deltager i nærmest alt.

 2. Ingrid says:

  Jeg har en god ballanse i mitt liv for tiden, og jeg tenker at det er viktig at man er seg bevisst. På den måten kan man vedlikeholde og stabilisere balansen.

  • Aargang73 says:

   Hvor lyder det godt, Ingrid! At være bevidst om sig selv og sine behov er selvfølgelig meget vigtig for at overhoved have mulighed for at finde balancen.

Skriv et svar