Gammeldags, økologisk Hyldeblomstsaft – opskrift

økologisk hyldeblomstsaft

Endelig og pludselig kom det gang i hyldeblomsterne. Jeg holder godt øje med dem i denne tid på året, da jeg vil være med helt fra start. Jeg kan ikke få nok.Hvert år, nok de sidste 10 år, har jeg lavet hyldeblomstsaft. I denne periode står der altid op til flere skåle med saftevand i køleskabet og når den første omgang er færdig, gør jeg klar til den anden. Og når den anden er færdig, gør jeg klar til den tredje. Duften! Hele køkkenet dufter af blomster når man åbner køleskabet. Det vil jeg ikke snyde mig selv for, 0g hvis ikke du har prøvet det endnu, er det mulighed for at prøve det lige nu!

økologisk hyldeblomstsaft

I går fik jeg sønnike med på det første hyldeblomstsafari og vi fyldte en pose med velduftende blomster. Til en omgang saftevand skal der ifølge opskriften være omkring 30 skærme, men for min skyld må der gerne være flere!

Opskriften har jeg fra en gammel dansk kogebog. Jeg læste et eller andet sted en advarsel på nettet om at de nye opskrifter indeholder så meget citronsyre, at man er nødt til at skrue rigtig meget op for sukkeret. Denne opskrift indeholder kun 20g citronsyre til en liter vand og derfor ikke så meget sukker, så den skulle være god nok.

Til 1,5 liter økologisk hyldeblomstsaft skal du bruge

 • 30-40 hyldeblomstskærme
 • 3 økologiske citroner
 • 1 liter vand
 • 750 g økologisk rørsukker
 • 20 g citronsyre

Økologisk hyldeblomstsaft

Skyl hyldeblomsterne og klip de grove stilke fra. Skyl citronerne og skær dem i skiver. Læg blomsterne i en skål sammen med citronskiverne.

Kog vand op sammen med sukker og citronsyre hæld det over blomsterne.

Dæk saften med plastik film og lad den stå og trække i køleskabet i ca. 3 dage. Si den derefter fra (brug et kaffefilter eller et rent viskestykke) og hæld saften op på rengjorde flasker.

Jeg har indtil nu altid hældt min saftevand op på halvliters plastik flasker og lagt dem i fryseren, men efter et godt råd fra en læsere, er det vist ikke sådan en god idé. Det er noget med at syren i saftevandet kan opløse noget af plastikken, og det er jo nok af god grund ikke så sundt. Jeg fik det gode råd at hælde saften på glasflasker og stille dem i fryseren uden låg i første omgang for at undgå, glasset går i stykker. Det vil jeg gøre fra nu ad. Tak for det gode råd, Karen Marie!

For første gang i år, vil jeg også prøve at bruge hyldeblomst til andre ting end lige saftevand – men mere om det senere.

økologisk hyldeblomstsaft

14 comments

 1. Nana says:

  Ja, hyldeblomstsaft MÅ man lave. Jeg er nu ikke begyndt endnu, men det skal ikke vare længe. Jeg plejer bare at fryse mit i fryseposer, men det er lidt besværligt når man skal hælde det på flaske efterfølgende, så måske skal jeg prøve de åbne glasflasker i år.
  God dag til dig, Malin!
  Kh Nana

  • Aargang73 says:

   Det MÅ man nemlig 😉 Tænker du ikke at det sker det samme med fryseposerne, da de jo også er lavet af plastik? Jeg ved det ikke… Jeg har stillet de første flasker i fryseren nu uden låg, så må vi se, hvordan det går. Det føles mest rigtig at brug glasflasker, uanset hvad. Knus

 2. Karin says:

  En dejlig sommerdrik, som mange holder af både selv lave og nyde til hyggestunder både som læskedrik, men også i en bowler.
  Længe leve hyld der både kan bruges sommer og vinter.

  • Aargang73 says:

   Længe leve hyld, Karin! 🙂 Jeg har fundet ud af at man kan fryse blomsterne, måske vil jeg gøre det i år og så lave hyldeblomst i vinter, når det føles som mest tiltrængt.

  • Aargang73 says:

   Ja, det gør jeg også, og det gør resten af familien ❤️ Den første flaske står nu i køleskabet og et par i fryseren.

  • Aargang73 says:

   Det lyder som et hyggeligt weekendprojekt, Dorte! Jeg tror også det bliver et weekendprojekt her hjemme, det er næsten ikke til at følge med – det er godt nok efterspørgsel på den saft! Kram Malin

 3. Anne says:

  Har også altid lavet denne lækre drik. Fylder den i rengjorte syltetøjsglas og fylder dem ikke helt op. Så kan de fint komme i fryseren med låg på og tages op efterhånden.

 4. Henrik N Kristiansen says:

  Her i Norge blomtrer min hyld først nu. Havde egentlig bestemt mig for at jeg ikke havde tid til at lave saft i år, men man har et standpunkt til man tager et nyt, det er så grunden til at denne side kom op som søgeresultat :-). I morgen skal træet ribbes. I fjor lavede jeg MEGET saft, nordmænd kender det ikke spesielt godt, derfor er det en populær gave, hvis man har en flaske i “overskud”. Jeg frøs alt “afkoget” ned, tog det med til Danmark og ribbede den lokale SPAR for vodka. Det hældte jeg med hård hånd over “stilkene”, lod det trække et par dage og efter en tur gennem et kaffefilter blev det hældt tilbage på flaskerne (jeg vred de sidste dråber ud ved at bruge et viskestykke). Jeg toppede flaskerne med lidt mere saft, men det er en smagssag. Serveres iskold en varm sommeraften .

Skriv et svar