Er dit mobil-forbrug for højt?

mobil-forbrugEfter lang tid med dårlig samvittighed, besluttede jeg mig endnu en gang for at skære ned på mit høje mobil-forbrug. Jeg har prøvet mange gange før uden at lykkes, men nu tror jeg faktisk, at det er lykkes mig – med lidt hjælp fra en app.I slutningen af 2017 fik jeg installeret appen ‘Moment’ på min telefon. Appen ligger siden den dag, hele tiden i baggrunden på min telefon og måler aktiviteten. Den måler blandt andet hvor lang tid om dagen jeg bruger min telefon samt hvor mange gange om dagen jeg åbner den. Jeg var forberedt på at tallene var høje, men som de fleste andre, opdagede jeg, at jeg faktisk brugte dobbelt så meget tid med min telefon, som jeg havde frygtet.

For 14 dage siden hoppede jeg på den ‘bootcamp’ som ligger i appen. ‘Moment’ er gratis, men bootcamp-funktionen er en del af det tilkøb man kan få for 35 kroner.  I 14 dage har jeg hver dag fået en lille (eller stor) opgave, for at successivt lave om på mobilvanerne. Det har f.eks. været at slukke mobilen på et bestemt tidspunkt, at ikke tage telefonen med ud på badeværelset, eller at gå en tur på 30 minutter – uden telefonen i lommen.

Når man vælger at tage sådan en udfordring, sker oftest det, at man bliver enormt bevidst om telefonen og instinktivt bruger den mindre for at score højere point. Og det er jo kun godt. På disse 14 dage, er det lykkes mig at skære min mobiltid ned med 26 timer! 26 timer! Det giver i gennemsnit 2 mere om dagen til andre aktiviteter. Det er noget af en øjneåbner!

De 14 dage er nu overstået, og jeg er selvfølgelig spændt på, hvor meget jeg fremover vil komme til at bruge min telefon. Jeg føler mig dog ret overbevist om, at jeg ikke kommer op på de 3 daglige timer som før. Jeg har ikke det samme trang til at hele tiden kontrollere, og jeg er blevet mere bevidst om, hvad tiden på mobilen bruges til.

6 af de ting der har hjulpet mig, kan måske også hjælpe dig eller andre på vej:

Køb et vækkeur

Køb et vækkeur og lad telefonen blive udenfor soveværelset. Det med at telefonen for de fleste af os også virker som et vækkeur, er ofte grunden til at vi bliver ‘nødt til’ at lægge telefonen ved siden af sengen. Når telefonen alligevel ligger på sengebordet, er det nemt at lige tage et sidste tjek for man falder i søvn, og måske når man også lige at hurtig kigge den igennem før man står op. Mit behov for dette sidste og første tjek var før bootcampen meget tydeligt, men det er lykkes mig at vænne mig af med det.

Fjern pop-up-notifikationerne

Ryd op blandt notifikationerne på din mobil. Under ‘Indstillinger’ kan man gå ind i de enkelte apps og slå ‘meddelelser’ fra. Jeg har slået samtlige notifikationer fra og slipper nu for alle de forstyrrelser som notifikationerne faktisk er. Ved at deaktivere disse, kan jeg få ro til at være mere nærværende i andre aktiviteter uden ligegyldige afbrydelser.

Mobilfri tid

Beslut dig for et mobilfrit tidsrum, f.eks. fra kl. 21-07 og lad telefonen blive i skuffen eller i tasken under disse timer. Når telefonen ligger udenfor rækkevidde, når man lige at tænke efter. Måske behøver jeg ikke at tjekke det lige her og nu? Måske kan det faktisk vente?

Skab en minimalistisk hjemmeskærm

Ryd op på telefonens hjemmeskærm og behold kun de 4 eller 5 apps, som du bruger mest (og det skal ikke være Facebook!). De resterende kan flyttes over på en af de bagvedliggende sider. Saml evt. alle de sociale medier i en mappe og døb den ‘tidsspild’ 😉 Måske har du også nogen apper der rent faktisk kan slettes?

Go Old School

Mange af os bruger telefonen til nærmest alt og vi har vænnet os til at have adgang til hele verden 24/7. Er det virkelig nødvendig? Behovet af at tjekke vejr, banksaldo, kalender, forældreintra, Facebook, Instagram, LinkedIn, nyhederne, mail her og nu, med det samme, kan blive en stressfaktor uden lige. Da det hele ligger samlet i mobilen, er der også en god grund til at vi bliver nødt til at åbne for den hele tiden. Måske kunne det være en idé at gå tilbage til en gammeldags kalender? Måske kunne man skrive indkøbssedlen ned på et styk papir?

For ikke så mange år siden, tændte vi for computeren, gjorde det vi skulle, og slukkede den igen. Og måske kunne denne vane overflyttes til mobilbrug? Måske kan man afsætte en stund hver dag hvor man tjekker alle de vigtige ting samtidig? Og vejret bliver jo som det bliver, uanset om vi kigger efter solen i mobilen flere gange om ugen eller ej 😉

Tænd for månen

Husk funktionen ‘forstyr ikke’ – den lille halvmåne som dukker op, når du skubber op fra skærmens nederste kant … Når den er aktiveret, slipper du for lyden fra opkald, advarsler og andre meddelelser. Godt at vide; Hvis nogen ringer til dig to gange inden for tre minutter, går opkaldet igennem nummer to gang. Og tag også som vane at lægge telefonen med skærmen ned ad, så at du slipper for at blive forstyrret af evt. notifikationer (som du jo helst skulle have deaktiveret).

______________________________________________

Det handler jo i bund og grund om at få nogle nye, gode vaner og om at finde en slags balance. Man kan godt lave vanerne om uden nogen app, men den har hjulpet mig. Det har været skræmmende at se, hvor meget tid jeg rent faktisk har brugt, og motiverende at se, hvor meget tid jeg kunne skære væk. At få det hele dokumenteret, har virket som en god gulerod for mig.

Når jeg i dag bruger telefonen, popper der hvert 15 minut en ‘tiny reminder’ op som minder mig om, hvor meget tid jeg har været på. Den er enormt irriterende, men samtidig enormt effektiv!

Hvis du gerne vil prøve denne mobil-detox, vil jeg anbefale at bruge appen et par uger, før du går i gang med selve bootcampen. Den mest retfærdige måling får du nemlig, hvis du kan glemme et par uger at mobil-tiden bliver målt og bare bruge telefonen som du plejer. Hvor mange timer om dagen tror du selv, at du bruger din telefon?

Nu vil jeg slukke for samtlige skærme og tage strikketøjet frem 🙂

7 comments

 1. Pia says:

  Det lyder da som en fantastisk sund bootcamp. Jeg ved ikke hvor lang tid jeg bruger foran skærmen hver dag, og helt ærlig er jeg ikke sikker på at jeg ønsker at vide det :0| Jeg tror nu ikke at det er så slemt, men jeg ved godt, at vi kan være rigtig gode til at lukke øjnene og dreje sandheden en smule ;0) Fedt at du turde tage tyren ved hornene :0)

 2. Birgitte B says:

  Jeg ved ikke, hvor mange timer jeg bruger med min mobil. Men jeg ved, at det ikke kan være mange (relativt). Jeg har aldrig min mobil med ind i soveværelset. Vi har et fint radiostyret vækkeur med mulighed for to alarmer og det har jeg altid brugt (vi er på ur nr. 3 nu). Jeg har ingen notifikationer andet end det jeg skal huske, som jeg selv har skrevet på noter. Jeg har en papirkalender og skriver alt indkøb på sedler 😉 Plus jeg har mobilfri mellem kl. 21 og til jeg skal ud af døren om morgenen. Kh. Birgitte

 3. Henriette Vandal says:

  Jeg VED jeg bruger for meget tid ved skærmene… Det er REN overspring og jeg har straks downloaded app’en. Så er det spændende om det alene vil ændre mit tidsforbrug 🙂
  Tak for anbefalingen og for at “vække” mig.

 4. Anette says:

  Spænende
  selv r jeg pt nød til at bruge mobil som vækkeur… og er ikke glad for det… har faktisk ikke prøvet forstyrre ikke, virker vækkeruret stadig når den bruges.

 5. Pia says:

  Jeg bruger ikke min mobil ret meget. Jeg ringer og sender sms’er. Jeg har sat den op til ikke at modtage sms mellen bestemte klokkeslet, og tilmelder mig ALDRIG sms-funktioner. Jeg bruger ikke telefonen til at gå på nettet med, med mindre vi er på tur eller på ferie, og der opstår behov for at undersøge et eller andet.

 6. Karin says:

  Din overskrift fik mine tanker henledt til først i 00´erne, dengang før fri tale/sms/mms/data.
  Jeg skal ikke have hentet denne app. Det tør jeg ikke 😉
  Undlade at tage mobilen med i seng og have et old school vækkeur, hmmm. okay til vækkeuret, men jeg har prøvet der har været brug for, jeg kunne ringes op midt om natten, og det ikke kun 1. gang, men mange gange. Og ikke kun fordi jeg vidste besked, men det opkald ingen ønsker at modtage, opkalder der kommer fra et hospital eller på anden måde. Derfor ligger min mobil indenfor rimelig afstand om natten. Har ikke fastnet mere, og hvem har snart det?
  Mange benytter e-bøger, eller lydbøger, andre får avisen som e-avis. Her er jeg ikke med, og dog, til hverdag kan jeg snuppe e-avisen, men kun fordi der lige var noget i tråden på FB der lokkede, ellers læser jeg søndagsavisen i papirform. Bøger bliver læst i bogform. Og håndarbejde kan godt foregå i stilhed, men da min radio og ja, CD afspiller begge er smut, har jeg pt. kun tv, pc, iPad eller mobil der kan afspille radio, musik eller lignende, og jeg holder af musik i baggrunden, så helt fri kan jeg ikke blive.

 7. Pia says:

  Jeg bruger min mobil meget – men også meget bevidst. Jeg tager én tur om dagen rundt på nyheder og sociale medier – men til gengæld læser jeg nærmest alle bøger på den, og bruger kameraet virkelig meget.
  For mig handler det om ‘formål’. Har jeg et formål med at være på, eller er det ren adspredelse?

Skriv et svar