En heldag med pileflet og tre skønne damer

image

Jeg er generelt fascineret af håndværk og af hvad man kan lave med sine egne hænder. Uanset om det er noget lavet af perler, beton, træ, garn eller stof (eller noget helt andet) så er det altid spændende at se, hvad der kommer ud af selve processen. En af de kunster jeg længe tænkt at kaste mig ud i, er pileflet.

Sidste år lånte jeg en stak bøger på biblioteket omkring emnet og fandt også ud af, hvor i nærområdet jeg kunne få fat i pil. Jeg var så klar til at kaste mig ud i det med indstillingen “hvor svært kan det være” men fik at vide fra dem der havde prøvet det, at det nok ikke bare var sådan liiiige. Jeg fik lagt projektet lidt på is, indtil jeg fandt ud af at en af mine gode kollegaer rent faktisk har en mor der underviser i pileflet. Hun foreslog at vi skulle booke en dag hvor vi sammen tog en heldag, og den dag kom så i går.

Vi mødtes kl. 9 på den gård hvor ‘moren’ bor – sikke et sted. Når jeg kommer til steder som dette, popper ønsket om at bo på landet altid op. Selv om vi i dag bor i en lille landsby tæt på naturen (som jeg i øvrigt elsker), så har jeg altid haft en lille drøm om at bo sådan helt ude på landet. Et lille nedlagt landbrug med udsigt over natur, vand og marker fra alle husets vinduer, en lille stald, plads til høns, gamle æbletræer, køkkenhave, drivhus, staudebed – hele molevitten! Ønsket er dog større de dage hvor ‘solen skinner’ og jeg er derfor ikke helt sikker på at jeg ville trives der de perioder hvor det er mørkt og vejret barskt…

image

Kurset blev holdt i et værksted ude i laden, et hyggeligt rum med brændeovn, små staldvinduer og bjælke i loftet. Jeg havde på forhånd besluttet at jeg skulle lave en brødkurv, da vi faktisk manglede en. Udover det kan jeg godt lide tanken på at lave noget der rent faktisk bliver brugt, noget der fylder en funktion. Da jeg kom i gang, kunne jeg godt se, det var godt med noget vejledning udover den bøgerne fra biblioteket kunne tilbyde. Der var mange grene at holde styr på og jeg synes det var nemt at ‘miste takten’, derfor var det rart at der var nogen der hurtig kunne hjælpe mig at finde den igen. I brødkurven har jeg brugt ikke mindre end 5 eller 6 forskellige teknikker.

image

6 timer og et par vabler senere (det er ret hårdt ved fingrene) blev jeg færdig og faktisk ret tilfreds med resultatet. Nu står kurven nede i garagen for at tørre, våd pil lugter lidt af svinestald. Jeg tror helt sikkert jeg vil prøve det igen. Måske kan jeg nu klare mig med et par bøger fra biblioteket, nu hvor jeg har den helt basale viden? Det skal nok ikke gå for lang tid før jeg prøver igen, så når jeg at glemme…

På vejen hjem var jeg nødt til at køre til siden for at tage et billede af Limfjorden. Vandet var helt stille og en smuk, overskyet himmel spejlede sig i vandet. Ro.

image

 

15 comments

 1. Bella says:

  Sikke en vellykket pilefletdebut du har haft — smuk brødkurv. Jeg kender godt til begejstringen for forskellige håndværk 🙂 Pilefelt har længe stået på min svigerindes ønskeseddel. Jeg tror, at jeg opfordre hende til at booke tid på pilefletworkshoppen i Fredericia, når vi skal til messe senere på måenden. Jeg håber, at du er blevet grebet af det og kan inspirere os andre fremover 🙂

  • Aargang73 says:

   Mange tak, Bella. Det lyder som en rigtig god idé at I får jer tilmeldt pilefletworkshoppen i Fredericia! Måske skal I vælge et lidt mindre projekt, da det er ret tidskrævende. Har set, man kan lave de flotteste kogler, det ku’ jo være ret passende med tanke på den tid vi går i møde. Håber på opfølgning fra Fredericia – lyder i øvrigt spændende!

 2. Cille says:

  Jeg har indimellem præcis samme drøm om ro og høns på landet omgivet af naturens vider. Fedt med et sådan kursus. Jeg tænker faktisk tit at jeg ville ønske jeg havde et eller andet kunstnerisk talent jeg kunne leve af. Det må være skønt.

  • Aargang73 says:

   Kære Cille, det ville også være ren utopi i min verden! At bo på en idyllisk gård ude på landet og kunne leve af at være selvstændig – gerne indenfor det kreative af en eller anden slags. Jeg drømmer også om at have min egen Bed&Breakfast der ude… Vi må se hvad fremtiden bringer (håber ikke min mand læser med, da vi næsten lige er færdige med at totalrenovere vores hus 😉 )

 3. LS ☆ says:

  Hahahahahaha til Birgitte B’s svar. Genialt!

  Flot pileflet du har gang i. Hatten af for dig. Det ser ret kompliceret ud. Spændende hvad du finder på næste gang.
  Og wow – sikket et fedt og smukt foto du fik taget. Wow!

  • Aargang73 says:

   Ja, Birgittes svar var ret genialt dog det forvirrede mig noget før jeg så hendes anden kommentar 🙂 Af god grund. Jeg vil ikke sige, det er kompliceret når lige fanger takten. Men det var rigtig godt at have noget vejledning, for lige så snart man havde fanget hvordan men skulle gøre, så skulle der en ny teknik til… Men jeg må prøve igen en gang. Der er dog så meget andet jeg også gerne vil prøve af!!

  • Aargang73 says:

   Ja, Rikke, det er simpelthen så skønt at få sat en hel dag af til den slags. Sådan en flok på 4 tøser kan hygge på en helt speciel måde, når der er krea på skemaet. Det er enormt rogivende og afslappende…

 4. Ruth | HungryHeart.se says:

  Jag tycker det verkar så himla spännande med pilflätning. Roligt att du fick chansen att prova det och så otroligt fin din korg blev!! Det ser ju ut som om du flätat korgar många gånger förut. =)

  • Aargang73 says:

   Ruth, tack för din kommentar och för ros 🙂 Jag är själv nöjd med resultatet med tanke på att det var första gången, men inser att det nog aldrig hade gått om jag inte haft hjälp… Om du får möjlighet att prova det nå’n gång, så gör det!

Skriv et svar