Black Friday og lidt om købsvaner

Black Friday

Jeg er i løbet af de sidste par år, blevet meget bevidst om vores forbrug og jeg har i stor grad ændret mine købsvaner. Ikke over night, men vanerne har stille og rolig ændret sig og er efter hånden blevet lidt af en livsstil.

Selve det at ‘købe’ eller det at ‘få noget nyt’ giver mig ikke længere den tilfredsstillelse eller glæde, det en gang gjorde, og det er ikke ofte jeg køber noget, kun for at jeg godt kan lide det. Jeg køber i højere og højere grad ting jeg/vi har brug for og jeg planlægger mine indkøb for at undgå fejlkøb. Jeg er også blevet meget bedre til at købe brugt, både i genbrugsbutikker og på nettet. Jeg har tidligere fortalt om mine loppefund til hjemmet, og jeg tænker at jeg på et tidspunkt også vil skrive om mine garderobes-fund.

Vores opsparing i løbet af det sidste år har helt sikkert været med til at åbne øjnene for hvor meget vi egentlig har købt, som set i bakspejlet, ikke har givet værdi. Mit tøjskab bugnede af tøj, men jeg havde alligevel aldrig noget at tage på. Skabet indeholdt til stor del impulskøb og tøj købt på tilbud; fejlkøb der aldrig blev brugt. I dag planlægger jeg mine køb og overvejer nøje om det nye styk tøj, kan bruges med det jeg har i forvejen. Jeg er holdt op med at købe i øst og i vest, og holder mig indenfor visse farver, som jeg ved, jeg trives i. De forsøg jeg en gang gjorde på at gå i lidt gladere farver, har jeg opgivet. Dette tøj jeg var noget af det første der røg af sted, da jeg var nødt til at indse, det ikke var mig. Jeg trives i sort, gråt, vidt, marine blåt og heldigvis også sennepgult, så at det hele ikke går totalt i mol.

Den store oprydning har yderligere åbnet øjnene for, hvor meget af alt det jeg en gang ‘ikke kunne leve uden’, fylder i skabe og skuffer. Udover tøj, havde vi også isenkram som ikke havde andre funktioner end at tage plads og skabe rod. Rigtig meget af både isenkram og tøj er sendt af sted til genbrug, meget af det helt ubrugt – noget af det stadig i emballage og med prismærkning. I dag køber jeg ting, jeg mangler, og ikke ting der måske kunne være gode at have (en gang).

At få renset ud i hjemmet og kun at omgive mig med ting jeg bruger, eller ting jeg er glad for, giver mig en masse luft og overskud her hjemme. At planlægge mine køb og kun købe det jeg har brug for, giver luft og overskud i økonomien. Mit mål er at på et tidspunkt komme igennem hele hjemmet, og derefter selvfølgelig lade være med at fylde på med nyt. Jeg er ret godt på vej, men det er en lang proces.

I morgen er det Black Friday, og selv om det sikkert er mange gode tilbud at hente, springer jeg let og galant over. Jeg har ikke det gen der skal til for at shoppe i overfyldte butikker, men måske ser jeg, om jeg kan gøre et godt køb på nettet. Jeg står og mangler nogen ting, blandt andet en ny vinterjakke til lillebror og et par sandaler til mig. Sandaler er det nok desværre ikke så mange af på tilbud lige nu, men måske kan jeg være heldig og finde en vinterjakke til en god pris.

For dem af jer der skal ud og kæmpe om de gode tilbud, vil jeg ønske god jagt og god fredag aften.

11 comments

 1. Cille says:

  Fedt. Jeg har det på helt samme måde – shopping er der ikke meget glæde i. Faktisk mere stress. Jeg har ting, jeg er virkelig glade for. Men jeg får ikke et kick ud af udsalg – eller forbrug i det hele taget. Sagt helt uden snobberi eller bedrevidenhed – men måske med en svag undren. Men det er nu engang sådan det er. Og det er ret rart.

  • Aargang73 says:

   Ja, det er også med en vis undren jeg har det på denne måde. Der var en gang, for ikke så længe siden, hvor jeg var meget glad for at shoppe. Måske skal det lidt tid til for at indse, det ikke er på denne måde man finder lykken? Og det er lige nøjagtig stress jeg får, når jeg shopper. Der er så meget andet jeg hellere vil bruge min tid på 🙂

 2. Mia Folkmann says:

  Black Friday siger heller ikke mig noget, og det er ikke noget, jeg dyrker i min netshop heller. I det hele taget har jeg aldrig været til udsalg… med få undtagelser. OG når det er sagt, så HAR jeg faktisk købt en nedsat BF ting i dag – en totalt fjollet julesweater, som englænderne er vilde med. Sådan én skal man da gå med, når man har en engelsk butik… ti hi…

  • Aargang73 says:

   Mia, har du også en webshop? Hold da op alle de sider du har gang i – må hellere kigge mig omkring i din verden 🙂 Det er lidt latterligt det med Black Friday – tilbud kan man jo altid finde et eller andet sted og der er nettet jo fantastisk! Tror godt jeg kender de der julesweater – det var da til gengæld et godt køb. Butik?! Har du også sådan én?!

 3. www.skøreliv.dk says:

  Jeg springer også over! Kan simpelthen ikke se fidusen med at stå en milliard mennesker samme sted og trampe hinanden i nakken for at spare et par håndøre på noget, man alligevel sagtens kan undvære!
  Jeg tror bare jeg lige så stille trisser hjem…

  • Aargang73 says:

   Nej, nemlig Crappy mum!! Jeg hader også den trængsel der er – kan slet ikke tage det! Og det er jo oftest det, det ender med – at man kommer hjem med ting man sagtens kunne undvære og som ryger ud når man laver en større oprydning 😉

 4. Birgitte B says:

  Jeg er på udkig efter nogle bøger til ungerne, men ellers så skal jeg ikke shoppe noget Black Friday. Sidste år købte jeg nevø og nieces gaver på BR’s hjemmeside, som hele tiden gik ned. De fik større gaver, da der var 25% på det meste. Kh. Birgitte

  • Aargang73 says:

   Birgitte, der er helt sikkert nogen gode besparelser og det med nethandel er også meget mere mig! Men når så siderne går ned grundet overbelastning, så springer jeg fra igen. Jeg har simpelthen ikke det der shoppinggen. Held og lykke med bogjagten til børnene!

 5. Rikke says:

  Det er en rigtig god ide, og jeg stormer heller ikke ud. Men har dog klikket nogle julegaver hjem, hvor man så kunne få lidt mere for pengene.

  • Aargang73 says:

   Hej Rikke, gad vide hvem der egentlig er ‘der ude’ i aften. Det ser ud til at vi allesammen er ret enige om at det slet ikke er os og at vi meget hellere vil netshoppe hjemme fra sofaen. God idé at bruge muligheden for at købe lidt finere julegaver! Fortsat god weekend!

Skriv et svar